Negyedévet ismételt a Raiffeisen, a nyereség felét még mindig Oroszország hozza
Bank

Negyedévet ismételt a Raiffeisen, a nyereség felét még mindig Oroszország hozza

Portfolio
Az egy évvel korábbihoz nagyon hasonló, 664 millió eurós konszolidált nyereséget ért el az első negyedévben a Raiffeisen Bank International (RBI) a kockázati költségek több mint 90%-os visszaesése mellett. Ebből a nyereségből az orosz tevékenység még mindig 326 millió eurót, a magyar 54 millió eurót hozott. A részvényárfolyam a bécsi tőzsdén jelenleg 0,5%-os emelkedést mutat.
A Raiffeisen több vezetője is beszélni fog a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

A kamatbevételek Közép- és Délkelet-Európában megfigyelt növekedésének köszönhetően 70 millió euróval, 1 455 millió euróra emelkedett a bank nettó kamatbevétele. A szlovák piac hozta +25 millió euróval a legnagyobb növekedést, főként az ügyfélhitelekből származó kamatlábak emelkedésének és a jegybanknál elhelyezett betétekből származó magasabb bevételeknek köszönhetően. A bankcsoport nettó díj- és jutalékbevételei ugyanakkor 297 millió euróval 669 millió euróra csökkentek, elsősorban az orosz piac miatt, ahol 287 millió eurós volt a visszaesés - közölte a társaság.

Eközben a bank kockázati költségei jelentősen csökkentek, a pénzügyi eszközök értékvesztése 25 millió euró volt, ami az egy évvel korábbi 301 millió eurótól jócskán elmarad. A nemteljesítő hitelek (stage3) esetében ugyanakkor a nettó értékvesztés mértéke 92 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 63 millió euróval, ebből 66 millió eurót a vállalati ügyfelek fel fennálló követelésekre számolt el a bank, elsősorban Oroszoroszágban.

A bankcsoport CET1 tőkearánya az első negyedéves eredményekkel együtt 17,3 százalékot tett ki március végén, az orosz leánybank dekonszolidálásával ez 14,6 százalék lenne, még mindig jóval a szabályozói követelmények fölött. A bank ügyfélhitelállománya 4,9 milliárd euróval, vagyis 5%-kal, ügyfélbetétállománya 3%-kal csökkent 12 hónap alatt, előbbi nagy mértékben az orosz leánybank 2,3 milliárd eurós ügyfélhitel-állománycsökkenésével magyarázható.

A bank az EKB-nak az orosz leánybank mielőbbi leválasztására vonatkozó elvárása miatt az orosz és a fehérorosz piac nélküli várakozásait közölte:

  • 2024-ben a bankcsoport nettó kamatbevétele várhatóan 4,0 milliárd euró körül lesz, a nettó díj- és jutalékbevétel 1,8 milliárd euró körül alakul,
  • a bankcsoport az ügyfélhitelek 3-4 százalékos növekedésére számít,
  • a 3,3 milliárd euró körüli általános igazgatási költségek figyelembevételével idén 52% körül lehet a költség/bevétel arány,
  • a kockázati költségek aránya - a fedezetek felhasználása előtt - várhatóan 50 bázispont körüli lesz,
  • a konszolidált sajáttőke-arányos megtérülés 2024-ben várhatóan 10 százalék körül lesz, év végére pedig 14,6 százalék körüli CET1 tőkearányt várnak,
  • az osztalékra vonatkozó bármilyen döntés a csoport tőkehelyzetén alapul majd, Oroszország figyelembevétele nélkül.

Az RBI jól kezdte a 2024-es pénzügyi évet. A jövedelem alakulása összhangban van a mi várakozásainkkal. A kockázati költségek csökkenése nagyon örömteli"

- nyilatkozta Johann Strobl vezérigazgató. Az orosz banki kitettség leépítését szolgáló Strabag-dealről is jelzést adott a bank: alapos kockázatelemzést folytatnak a tranzakció megvalósításáról.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
A Raiffeisen több vezetője is beszélni fog a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
exim