Hat banknál vehető fel lakáshitel 10% önerővel
Bank

Hat banknál vehető fel lakáshitel 10% önerővel

Portfolio
Január 1-je óta a lakásfedezet forgalmi értékének akár a 90%-ára is felvehetnek jelzáloghitelt azok, akiknek még nem volt eddig lakástulajdonuk, és még nem töltötték be a 41. életévüket. Részletesen itt írtunk a változásról, a friss hírek szerint pedig hat banknál érhető el a hitel.
A 10%-os önerő is szóba kerül a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről!

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek, és megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban van az ingatlan – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor, amelynek szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.

Normál esetben egy jelzáloghitel esetében a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-át hitelezhetik meg a bankok, vagyis minimálisan 20% önerő szükséges a vásárláshoz vagy építéshez.

adósságfék

Az önerőkedvezménnyel 2024. január 1-jétől az első otthonukat vásárlók élhetnek akkor, amennyiben megfelelnek a jogszabályi és bank által elvárt feltételeknek. A jogszabályi feltételek:

  • Az igénylők nem tölthetik be a 41. életévüket az igénylés pillanatában. (Ez vonatkozik minden, az ügyletben szereplő adósra és adóstársra is.)
  • Az igénylők nem rendelkezhetnek, és a múltban sem rendelkezhettek 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban. Kivétel, ha az jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt, mint például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Eddig az OTP, az Erste, a K&H, a CIB és az UniCredit bankoknál volt elérhető a lehetőség, és májusban csatlakozott hozzájuk az MBH Bank is.

Miközben a jogszabályi feltételek egységesek, a Bankmonitor szakértői szerint az egyes bankoknál számos eltéréssel találkozhatunk. Különbözőképpen kezelhetik például a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi munkáltatótól származó jövedelmet, illetve abban is lehet különbség, hogy mekkora a minimálisan elvárt jövedelem. Emellett van olyan bank, amely meghatározza, legfeljebb mekkora lehet az érintett ingatlan vételára, illetve abban is vannak eltérések, hogy ha CSOK Pluszt is igénybe venne a család, akkor legfeljebb hány gyermek vállalható.

Eltéréseket találhatunk azt illetően is, hogy milyen hiteltípushoz igényelhető önerőkedvezmény az adott pénzintézetnél.

  • Valahol csak lakásvásárlási és építési célú jelzáloghitelhez;
  • míg máshol kizárólag a CSOK Plusz hitelhez igényelhető;
  • vagy csak akkor érhető el, ha a támogatott hitel mellé piaci lakáshitelt is igényel valaki.

Az első lakásukat vásárlóktól a bank minden esetben elvár egy nyilatkozatot az ingatlantulajdon kapcsán, emellett egy igazolásra is szükség lesz: az „Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem” megnevezésű nyomtatványt kell kitölteni.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog