Megszólaltak a gazdasági előrejelzés nagyágyúi: makacs infláció, alacsony növekedés, költségvetési kiigazítás vár ránk
Bank

Megszólaltak a gazdasági előrejelzés nagyágyúi: makacs infláció, alacsony növekedés, költségvetési kiigazítás vár ránk

Portfolio
Bár kilábalni látszunk a recesszióból, nem túl fényesek a magyar gazdasági kilátásai: a makacsul kitartó infláció, az uniós források hiánya, a magas költségvetési hiány és a korlátozott kamatcsökkentési lehetőségek lassú gazdasági felzárkózást valószínűsítenek. A Portfolio Hitelezés 2024 konferenciájának záróprogramjaként vázolta fel Magyarország makrogazdasági kilátásait három közgazdász: Palócz Éva, Tardos Gergely és Zsiday Viktor.

Milyen a nagy kép dióhéjban a magyar gazdaságról?

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az a helyes, ha az EU országaihoz mérjük magunkat, és ebben nem igazán jó a pozíciónk. Velünk szemben Lengyelország, Románia és Észtország hatalmas dinamikát mutat. Magyarország az elmúlt évtizedekben felélte bizonyos infrastrukturális adottságait (konkrétan a vasúti közlekedési infrastruktúrát említette a közgazdász), ami alól csak a digitalizációs hálózat fejlettsége a kivétel. További probléma, hogy az uniós források jelentős részét nem jövedelemtermelő eszközökbe fektettük.

Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója mindehhez hozzátette: a válság után nagyjából tartottuk a lépést a régióval, tavaly azonban sehol sem volt olyan gyenge a gazdaság teljesítménye (pláne az agráriumot kivéve az adatokból), mint nálunk. A hosszú távú növekedési képességünket meghatározó humán tőkébe történő befektetésben látható lemaradásunk szintén visszafogja a konvergenciánkat.

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliókezelője felhívta a figyelmet: a nagy európai bérkonvergencia jelentős része lezajlott, a görögöket, portugálokat nagyjából utolértük, az elmúlt húsz év sikertörténet az egész régió számára, ugyanakkor a hátszeleket nem mindig tudtuk kihasználni (sok ország kihasználta őket), amikor pedig szembeszél volt, a gazdaságírányítással is problémáink voltak.

Milyenek a következő évek konvergenciára vonatkozó kilátásaink?

Évente 1-2 százalékkal nő a magyar termelékenység, strukturálisan nagy költségvetési hiánnyal és nyomott munkanélküliséggel működik a magyar gazdaság. Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezik egy világgazdasági válság a következő 5-6 évben, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1%-nál nagyobb mértékben nőni a következő években – mondta Zsiday Viktor.

Tardos Gergely idén 2% körüli, jellemzően fogyasztásvezérelt növekedést vár, a beruházások nem fognak csodát művelni. Jövőre 3,5% körül lehet a növekedés, amiben a 2026-os választások előtti költségvetési expanziónak is szerepe lehet. Idén a választások után a választóknak kevésbé fájó kiizgató lépéseket jelenthet be a kormány.  Nehéz már olyan csoportokat találni a magyar munkaerőpiacon, akiket még aktivizálni lehetne, ebből az következik, hogy modellváltásra lenne szükség. Tardos szerint nehéz amellett érvelni, hogy visszatérhet a 4-5%-os növekedés, már a 3%-nak is örülhetünk.

Palócz Éva szerint 2,5% körül lehet az idei növekedés, ami nem mondható nagynak, ráadásul egy rossz tavalyi bázist követ. A német gazdaság magához térése esetén egy 3,5%-os növekedést is el tud képzelni. A foglalkoztatás 2010 óta 1 millióval 4,7 millió főre nőtt, ennyivel azonban nem nőtt a termelés, a termelékenység bővülése jelentősen elmaradt a foglalkoztatástól. Az uniós források elmaradásával 2%-nál nagyobb tartós növekedés nem vár a magyar gazdaságra, 2023-ban is láttuk ennek negatív hatását.

Hogy állnak a bizalmi tényezők a magyar gazdaságban?

A gazdasági bizalom helyreállásának egyik pillérét az EU-források megérkezése jelentené, Tardos Gergely megjegyzése szerint azonban ebben „egyensúlyi helyzet van”, hiszen nem kapkod a kormány a forrásokért, és az EU sem igyekszik utánunk dobni őket. A fogyasztói bizalom helyreállni látszik, amit a kiskereskedelem, a lakás- és az autókereslet is mutat. A vállalatoknál nagyon kevés tényező adott az output gap szűküléséhez és a kapacitásbővítő beruházások beindulásához, de ez fokozatosan oldódik, így a vállalati hitelezés bővülése is elkezdődhet a lakossági hitelezés beindulása után. Ugyanakkor hitel nélküli növekedés is elképzelhető, ezért azt nehéz megmondani, mikor fog ez a bővülés bekövetkezni. A jegybanknak már nincs nagy mozgástere a kamatvágásra, óriási szerencsénk lesz, ha 6% alá be tud menni az irányadó kamat, illetve a hosszú hozamszint.

Zsiday Viktor a kamatkörnyezetről beszélve elmondta: 2% körüli reálkamat van beárazva az amerikai kötvényekbe, Magyarországon minimum 3% az egyensúlyi reálkamat, ami azt jelenti, hogy reálisnak tekinthető, 5% körüli infláció mellett 8% körüli kamatra lenne szükség, enélkül gyengülni fog a forint. A magyar költségvetés hiánya magas egy olyan környezetben, amikor nincs recesszió az USA-ban. Zsiday feltette a kérdést: mennyi lesz a hiány, ha beüt egy amerikai recesszió? A befektető semelyik központi banknak nem hiszi el, hogy eléri az inflációs célját.

A Covid kitörése óta vannak elhalasztott fogyasztási döntések a magyar lakosságnál, idén 3-3,5%-os háztartási fogyasztásnövekedés képzelhető el ez alapján, ami az elsődleges húzóereje lehet a gazdasági teljesítménynek. Az állami beruházásokra ilyen szempontból jó ideig nem lehet számítani, a vállalati beruházásokat pedig a külpiacok gyenge teljesítménye és a vállalati dinamizmus hiánya korlátozza Palócz Éva szerint. Ez utóbbihoz fájóan hiányzik a magyar középvállalati szektor, és még csökken is az ide tartozó cégek száma.

Marad-e a magas kamat és a megemelkedett infláció?

Palócz Éva felhívta a figyelmet: a második félévben kezdeni kell valamit az állami költségvetéssel. Egy 675 milliárd forintos beruházás-elhalasztást már bejelentett a kormány, de nem tudni, miből áll. Valamilyen adót meg kell emelni, ami potenciálisan áremelkedést okozhat. A jelenlegi tudásunk szerint a jelentős további kamatcsökkentés és a forint elengedése a legkevésbé valószínű forgatókönyv.

Tardos Gergely szerint a forint most gyengébb, mint ahol a külső egyensúlyi pozíciónk alapján lehetne, 10-20 forinttal szerinte „nyugodtan lehetne” olcsóbb az euró. A forint kérdése most megint politikai kérdéssé vált, elkezdte érdekelni a háztartásokat amiatt, mert a megtakarításuk miatt aggódnak. A háztartási euróra váltás korábban rövidebb időszakokra korlátozódott (pl. végtörlesztés utáni bóvliba kerülés időszaka), de tartósabb időszakra ebben, amit 2022-ben és 2023 egy részében láttunk, még nem volt korábban példa – hívta fel a figyelmet Tardos. A spontán euroizáció a jegybank számára nem egy járható út, az MNB figyelni fog a forint árfolyamára.

Zsiday Viktor úgy vélte, globális megatrend a jegybanki függetlenség csökkenése, ami magasabb inflációt ígér a következő időszakra.

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
claudia buch