Szerény emelkedéssel 6486 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állománya, az ÁKK friss számai alapján augusztusban a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt a legkeresettebb, míg a Féléves Kincstárjegyek (FKJ) közel 82 milliárdos mínuszban zárták a hónapot.

A megtakarítási piac aktualitásairól lesz szó a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az ÁKK legfrissebb statisztikái szerint augusztusban 6486 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állománya, ami szerény emelkedés a júliusi 6481,5 milliárdról. Ezzel havi alapon 4,4 milliárd forintos pluszt mutat a lakossági állampapírok kereslete.

Vége az állampapírok szárnyalásának? - Alig nőtt a vagyon


Az adatok alapján az FKJ okolható a visszafogott növekedés miatt, a féléves papír júliushoz képest ugyanis közel 82 milliárdos mínusszal zárta az augusztust. Az ÁKK tájékoztatása szerint a visszaesés annak köszönhető, hogy négy kibocsátási napra öt lejárati nap jutott, így utóbbi esetben a lejáró FKJ-kat nem tudták megújítani az ügyfelek. Az FKJ mellett a KKJ sem teljesített valami fényesen, havi alapon mindössze 8 milliárddal nőtt az állomány. Az ÁKK szerint ez esetben is a nagyobb összegű lejárat a magyarázat.

A lakossági papírok közül augusztusban a PMÁK volt a legkelendőbb, ebből közel 53 milliárddal több fogyott havi összevetésben, a Kétéves Állampapír (2MÁP) múlt hónapban 20,5 milliárdot tudott gyűjteni, a bevezetése óta folyamatosan csökkenő keresletet mutat.

Vége az állampapírok szárnyalásának? - Alig nőtt a vagyon