Az utóbbi hónapokban felfokozódó bitcoin-őrületből az alapkezelők is szeretnék kivenni részüket, az USA-ban több szolgáltató is megtette már a szükséges lépéseket ahhoz, hogy bitcoin-alapú ETF-eket indítsanak. Csakhogy a felügyeleti szervek nem nézik jó szemmel ezeket a törekvéseket, úgy tudni, emiatt lépett vissza két alapkezelő is attól a szándékától, hogy új, bitcoin-alapú tőzsdén kereskedett alapokat dobjon a piacra- számol be a hírről a Reuters.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A Rafferty Asset Management LLC és az Exchange Traded Concepts LLC is visszalépett azon ötletétől, hogy olyan, a bitcoin mozgását követő ETF-eket dobjon a piacra, amelyekkel a lakossági befektetők is kereskedhetnek.

Az ügyet egyik alapkezelő sem kommentálta, de a dokumentumok alapján a felügyeleti hatóságok aggodalmukat fejezték ki a digitális eszközökön alapuló futures ügyletek likviditásával és értékelésével kapcsolatban.

Kezdetben a két alapkezelő bízott abban, hogy a felügyelet zöld utat ad a bitcoin-ETF-eknek, miután azok futureseivel a chicagói tőzsdén már kereskednek.

A SEC ellenállása ellenére az USA-ban továbbra is vannak olyan alapkezelők, akik nem mondtak le a Bitcoin-ETF-ek indításáról, a Direxion Asset Management öt ilyen tőzsdén kereskedett alapot is indítana, de a piacon egyesek úgy vélik, őrültség lenne, ha a SEC elfogadná az új alapok indítását, miután a bitcoin szabályozásának mikéntje továbbra is fejtörést okoz a világ felügyeleti szerveinek.

A bitcoin árfolyama tegnap jelentősen visszaesett, ami azzal köthető össze, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint Kína állami szinten szervezi a kriptodevizák bányászatának korlátozását, "rendezett kivonulást" rendelnek el a piaci szereplőknél. Erről itt írtunk:

2018.01.08 18:40 Ütik a Bitcoint - Visszavonulót fúj a világ kriptodevizás nagyhatalma