A kínai részvénypiac 2015-ös összeomlása után számos befektetési guru számított a jüan további leértékelődésére, hitelválságra és a kínai gazdaság teljes összeomlására, a pesszimizmus azonban úgy tűnik, eddig nem volt kifizetődő. A jüan a decemberi mélypontjáról 7%-ot erősödött a dollárhoz képest, a kínai hitel- és kötvénypiac lassú, de biztos stabilizációnak indult, a részvénypiacok pedig észhez tértek. Összeszedte a Bloomberg, hogy vélekednek most Kínáról a korábbi szkeptikus hedge fundosok.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A vagyonkezelők többsége ma már jóval kevésbé szkeptikus Kínával kapcsolatosan, de maradt még jócskán kritikus hang:
  • Kyle Bass (Hayman Capital) korábban úgy fogalmazott, hogy a történelem legnagyobb makrogazdasági kiegyensúlyozatlanságát Kína produkálta, az ázsiai ország összeomlása pedig többször akkora lesz, mint a 2008-as válság, amit egyébként sikeresen megjósolt. A vagyonkezelő azóta sem változtatta meg a véleményét: idén júniusban elárulta, hogy azóta is shortolja a jüant, mivel Kína eladósodási problémái szerinte egyre nagyobbak.
  • Mark Hart, aki Bass-szal együtt eltalálta a 2008-as összeomlást, 2009-ben kezdte shortolni a jüant, 2016-ban még arra számított, hogy a kínai deviza 50%-kal fog leértékelődni. Miután 240 millió dollárt bukott a befektetésen, lezárta a pozíciót és optimista véleményeket kezdett el megfogalmazni Kínával kapcsolatosan, azt viszont nem árulta el, van-e kínai kitettsége.
  • Crispin Odey (Odey Asset Management) megjósolta a 2015-ös augusztusi összeomlást és keresni is tudott a jüan 1,8%-os leértékelődésén, viszont arra számított, hogy 30%-ot fog leértékelődni a kínai deviza a dollárral szemben. Azóta némelyest finomított a várakozásain: a kínai fémipart shortolja, jüannal viszont már nem kereskedik.
  • Kevin Smith (Crescat Capital) szintén megjósolta a 2015-ös augusztusi zuhanást, mivel túlértékeltnek tartotta a kínai devizát, továbbra is szkeptikus Kínával kapcsolatosan, hiába veszített eddig a makró alapja 12%-ot a kínai részvények shortolásán. Arra számít, hogy jövőre a jüan 70%-ot fog esni a dollárral szemben.
  • John Burbank (Passport Capital) 2015-ben még globális recessziótól rettegett, amit egy kínai összeomlás okoz majd, júliusban viszont egy befektetői hírlevélben azt írta, hogy némileg enyhültek a világ második legnagyobb gazdasággal kapcsolatos negatív elvárásai.
  • Douglas Greenig (Florin Court Capital) 2016 júniusában számított még arra, hogy a britek EU-s kilépése miatt leértékeli majd Kína a jüant, most már viszont optimista a kínai deviza alakulásával kapcsolatosan.

A kínai gazdaságra leselkedő veszélyforrások jelentős része egyébként a mai napig nem hárult el, még nem feltétlen érdemes teljesen hátradőlni, erről itt írtunk:
2017.07.18 10:11 Forr a talaj a kínai bankok lába alatt és a szabályozó csak tovább hergeli a helyzetet
2017.05.22 10:40 Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
2017.05.16 10:09 46 új szabállyal hatástalanítanák a kínai időzített bombát
2017.04.07 08:56 Azt hitted, már meg lehet nyugodni Kína miatt? Hatalmas tévedés