A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az elmúlt évek nagy kedvencei voltak a világ minden befektetői szegmensében, az elmúlt hetekben azonban visszaesett a forgalmuk.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az ETF-ek kereskedelmi forgalmának csökkenése szezonális tényezőkkel és a tőzsdei volatilitás csökkenésével is magyarázható - kezdi elemzését a MarketWatch. A CBOE volatilitási indexe (VIX) a valaha volt legalacsonyabb szint körül tartózkodik, ezért a kereskedők nem igazán tudtak rövidtávú mozgásokat meglovagolni.

Júliusban átlagosan mindössze 60 milliárd dollár fordult meg a tőzsdén kereskedett alapokban naponta és a tőzsdei forgalom 24%-át adták a Credit Suisse elemzői szerint. Ez egy egészen komoly, 20%-os csökkenés júniushoz képest és 12%-os csökkenés a tavaly júliusi volumenhez képest, miközben a 24%-os arányszám 2014 óta nem látott mélypontot jelent. A legnagyobb forgalmat lebonyolító ETF-ek egyébként az S&P 500 és a Russell 2000 mozgását követik.

Az elemzők szerint az aktivitás nem medvepiaci jel, de érdemes rá akkor is odafigyelni, mert lehet tartós gyengeség jele.