A múlt héten letartóztatták az egyik legnagyobb kínai biztosító, az Anbang vezérét, a bankfelügyeleti szervek pedig megkérték az ország pénzintézeteit, hogy ne forgalmazzák a biztosító termékeit. Kiderült: sok bank önként, már hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy leáll az Anbang biztosításainak forgalmazásával.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az elsősorban külföldi befektetéseiről híres kínai biztosító-óriás hivatalos közleményében azt állította, hogy egyes bankok még mindig értékesítik a termékeiket. Korábban a Bloomberg írt arról, hogy hivatalos utasítást kaptak a pénzintézetek arra, hogy szüntessék meg az Anbanggal való együttműködésüket.

A Reuters kapcsolatba lépett a pénzintézetetekkel és voltak olyan szereplők, amelyek azt mondták, hogy már hónapokkal ezelőtt beszüntették az Anbang termékeinek értékesítését. Volt olyan szakember, aki azt mondta, hogy azért, mert "elfogytak" a biztosítások.

Tavaly elsősorban az Anbang hároméves életbiztosítása fogyott, amely 3-4%-os garantált hozamot is fizetett befektetőinek - nyilatkozta az ICBC egyik fiókvezetője a hírügynökségnek. Tavaly év végén azonban központilag a termék értékesítésének beszüntetésére utasították a pénzintézet összes fiókját. Hasonlóan nyilatkozott a CITIC Bank értékesítési képviselője is.

A South China Morning Post szerint csak tavaly 115 milliárd jüannyi életbiztosítást adott el az Anbang, ami a 2015-ös értékesítési eredmény duplája.

Wu Xiaohuit, a társaság elnökét még múlt pénteken vették őrizetbe, aki átmenetileg lemondott a cég irányításáról. Két nappal azelőtt, még egy belső meetingen megjelent és úgy tett, mintha a vállalattal kapcsolatosan minden rendben lenne.

Az Anbang-botrány előzményeiről és a kínai biztosítókról itt írtunk:
2017.06.14 09:34 Botrány a biztosítónál: letartóztatták az elnököt?
2017.06.12 09:32 Újabb vörös riasztás villant fel a világ második legnagyobb gazdaságában