Indiában is csóválják a fejüket a felügyeleti szervek és a kormány a bitcoin elképesztő népszerűsödése miatt: bár nem tiltották be a kriptodevizákat, egy olyan szabályozói környezetet igyekeznek létrehozni, ami ellehetetleníti a kriptotőzsdék működését. Eddig úgy tűnik, működik a dolog, a bankok egyre kevésbé állnak szívesen szóba kriptotőzsdékkel; a tranzakciók lassulnak, a befektetők pedig van, hogy hetek alatt jutnak csak a pénzükhöz.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az indiai kormány korábban többször is kihangsúlyozta, hogy nem számít legális fizetőeszköznek a bitcoin az országban, azért, hogy eltántorítsa a befektetőket a kriptodevizáktól, sőt a pénzügyminiszter egyenesen Ponzi-rendszernek nevezte a virtuális pénzt - írja a Quartz.

A bankok pedig elkezdtek félni, hogy esetlegesen egy szigorított jegybanki vagy kormány általi intézkedés áldozatai lesznek, ezért akadozik - van, hogy több hetet - a kriptobefektetések kifizetéseinek teljesítése. A késlekedés oka, hogy a bankok nagyon lassan teljesítik a kriptotőzsdék pénzforgalmi szolgáltatóinak a tranzakcióikat.

Többek közt ez fennakadást okozott a Koinexnél is, ahol élesen bírálták a felügyeleti szerveket:
A világ felügyeleti szervei küszködnek azzal, hogy megértsék a blockchain-technológiát és ennek megfelelően válaszoljanak rá, India pedig nem képez kivételt ez alól. Ennek a hibának hatása volt a pénzügyi szolgáltatói közösségre, akik nehezen tudják eldönteni, hogy támogassák-e a kriptodevizákat, aminek az olyan vállalatok, mint a Koinex és az ügyfelei isszák meg a levét
- írja a kriptotőzsde blogja.

Hasonlóan járt a Coindelta is, ahol több napra felfüggesztették a lehetőséget azonnali tranzakciók lebonyolítására. Három másik kriptotőzsde jelezte a Quartznak, hogy hasonló problémákra készülnek.

Egy ügyvéd, aki ezek közül a médiumok közül néhánynak dolgozik is, azt állítja, hogy az indiai jegybank (RBI) még informális üzenetet is küldött a pénzintézeteknek, melyben arra kérték őket, hogy tartsák magukat távol a kriptopénzektől.


Azt is hozzátette a jogi szakember, hogy bár explicit nem tiltja be az indiai kormány a kriptopénzeket, a környezetet alkalmatlanná teszik a működésükre, a kínai mintát követve ezzel.

Egy anonimitást kérő kriptotőzsde-vezető megerősítette ezt a véleményt:
A kormány nem tiltotta be a kriptopénzeket, de kifejezte fenntartásait velük kapcsolatosan. A banki partnereinkkel való találkozásaink során nyilvánvalóvá vált, hogy a kialakult helyzet ennek köszönhető. Ahelyett, hogy körültáncolják a kérdést, sokkal jobb lenne, ha inkább szabályoznák az iparágat.


A kínai modell egyébként úgy tűnik, jól működik: a világ bitcoin-befektetőinek 90%-át kínaiak adták korábban, ezt a számot sikerült 7%-ra redukálni.