A jelek szerint előrelátók voltak a hedge fund menedzserek, hiszen a múlt heti Fed-döntés előtt még épp időben kezdték leépíteni arany-pozícióikat - írja a Bloomberg. Janet Yellen szavai aztán meg is hozták az esést a piacra, vagyis utólag okos döntés volt kiszállni.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Négy hét után először csökkent a hedge fundok nettó long pozícionáltsága az arany piacán, vagyis hirtelen kevesebben játszottak áremelkedésre. A lépés be is jött, hiszen múlt szerdán Janet Yellen Fed-elnök a kamatemelési kilátásokra figyelmeztetett, illetve a Fed mérlegének leépítéséről beszélt, emiatt egy hónapja nem látott heti veszteséget szenvedett el az arany.

A Bloomberg cikke szerint könnyen fordulóponthoz érkezhetett az arany, hiszen az év elején látott emelkedés láthatóan kifulladni látszik, hiszen a Fed várhatóan még egyszer kamatot emel idén, és az EKB is gondolkodik a laza monetáris politika fenntarthatóságán. Ez pedig rossz hír az aranyba fektetők számára, hiszen a nyersanyag nem fizet kamatot. Vagyis ha a többi termék kamata emelkedik a jegybanki lépések miatt, akkor csökkenhet az arany vonzereje.

Még éppen időben menekültek el a profik az arany piacáról


A hírügynökség a CFTC adatai alapján azt írta, hogy a június 13-án zárult héten 11 százalékkal 155 ezerre csökkent a nettó long pozíciók száma a piacon, miközben az arany világpiaci ára 1,2 százalékkal esett a múlt héten. Emellett az úgynevezett call opciók száma is jelentősen zuhant, ami arra utal, hogy egyre kevesebben várnak emelkedést az aranytól.