A világon először rendeznek Zsolnay aukciót: november 20-án a Kongresszusi Központban a századelő piacvezető kerámiaüzemének kiemelkedő műtárgyai kerülnek kalapács alá - tájékoztatta a Portfolio-t a szervező Virág Judit Galéria. A Zsolnay rendre felbukkan a galéria kiállításain, aukcióin, az egyik legismertebb iparművészeti márkaként tartják számon világszerte.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

November 20-án nemzetközi mércével is különleges árverésre kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban: a világon először rendeznek Zsolnay aukciót. A szervező Virág Judit Galéria 20 évet várt arra, hogy felajánljanak egy ilyen egyedi kollekciót.

Az est folyamán az exkluzív gyűjtemény darabjaira lehet majd licitálni, melynek különlegessége, hogy a historikus és szecessziós darabok ideális arányban sorakoznak fel benne. Kevés olyan Zsolnay-gyűjtemény van ugyanis, amely a gyár egyetemes működését kíséri végig a kezdeti sikerektől.


A kollekció alapja a harmincas években a Zsolnay családdal közvetlenül kapcsolatban álló két pécsi kereskedőcsalád darabjai voltak. Véletlen egybeesés, hogy a két család gyermekei már felnőttként, a hetvenes években Budapesten találkoztak, nem is sejtve, hogy felmenőik évtizedekkel azelőtt már ismerték egymást.

Budapesten rendezik a világ első Zsolnay aukcióját

Fotó: Virág Judit Galéria/Portfolio

Az ismeretséget végül házasság követte, így mára egyesült a két gyűjtemény, amelyet a mindvégig nagy becsben tartottak. A kollekció ezt követően további darabokkal bővült, így ma 57 tételt számlál a kollekció.

Összesen 57 darab tárgy kerül árverezésre - az aukciót Kelen Anna, a galéria művészettörténésze vezeti.