Előfizetői tartalom

Ritka újravert érmék, amelyek milliókat is érhetnek

Portfolio
A műtárgy.com legfrissebb ajánlójában egy különleges, 2011-2012-ben újravert pengősort mutat be a numizmatika és a történelem kedvelőinek, ami azonban a befektetési célú műgyűjtőket is érdekelheti. A 1926-ban a pengő pénzrendszer bevezetésénél tervben volt az arany pénzek verése is. Magyarország azonban nem rendelkezett ehhez a megfelelő gazdasági háttérrel, ezért csak a próbaveretek elkészítéséig jutottak el. A nagy gazdasági világválság, a második világháború kitörése meghiúsította a tervek kivitelezését, a forgalom számára nem készült arany pengő érme. Az eredeti próbaveretek 2-3 példányban készültek el. Ezek ma szinte elérhetetlen ritkaságok.

A gyűjtők, elsősorban a külföldre szakadt magyarok érdeklődésének kielégítésére az 1962-69 közötti időszakban a Magyar Állami Pénzverő - az Artex Külkereskedelmi Vállalat megrendelésére - limitált példányszámú, pengő címletű, arany és ezüstpénzeket vert, főleg az amerikai piacra. Az aranyak 50-100, az ezüstveretek általában 1000 példányban készültek. A veréshez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés