Súlyos tévedésben vannak azok, akik nyugdíjazás előtt pár évvel, vagy akár évtizeddel kezdenek el félretenni 65 év utáni életükre, hiszen még akár egy komolyabb, havi 50 ezer forintos megtakarítás is legfeljebb 33-46 ezer forintos havi nyugdíj-kiegészítést jelent majd idős korunkra. Közben ha például 25 évesen, havi 10 ezer forintot félretéve teszünk az öngondoskodásért, a hozamok és az állami támogatás segítségével havi 50-70 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre is szert tehetünk.

A nyugdíjkérdésről szól majd a Portfolio nyugdíjklubja is. Jöjjön el Ön is!
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Szinte már közhely, hogy érdemes időben elkezdeni megtakarítani nyugdíjas éveinkre, az állam segítségére ugyanis az elemzők döntő többsége szerint a felosztó-kirovó rendszer haldoklása miatt nem nagyon számíthatunk:
2017.09.21 10:00 Durvul a nyugdíjpara: főleg a nőket fenyegeti az elszegényedés
Kiszámoltuk, hogy különféle havi megtakarítási értékek és idő mellett mennyi havi plusz nyugdíj-kiegészítésre számíthat egy nyugdíjas, aki az átlag várható férfi és női nyugdíjélettartamot éli meg (17 év és 23,6 év jelenleg, bár vélhetően ez folyamatosan ki fog tolódni a jövőben). A számításhoz 4%-os éves hozamot és 20%-os állami támogatást feltételeztünk, költségekkel nem számoltunk. Magasabb összegeknél egyszerre több terméknél is igénybe vesszük az állami támogatást a modellben. Nyugdíjazás alatti hozammal nem számoltunk, erre az időszakra egyébként állami támogatás sem jár.

Kiszámoltuk, mennyi pénzt kapsz a nyugdíjad mellé, ha most kezdesz el megtakarítaniKiszámoltuk, mennyi pénzt kapsz a nyugdíjad mellé, ha most kezdesz el megtakarítani


Látható, hogy aki későn kapcsol, esetleg alacsonyabb összegeket is szán a megtakarításra, nem fog tudni nyugdíjas éveire számottevő megtakarítást elérni. Egy olyan férfi, aki havi 10 ezer forintot kezd el félretenni 55 éves korában, alig 9300 forinttal fogja tudni megtoldani nyugdíjas havi bevételeit, míg egy nő mindössze 6700 forinttal.

Ugyanez az összeg - ha 25 évesen kezdünk el megtakarítani - már 50-70 ezer forintos kiegészítést jelent.

Általában egyébként az emberek többsége 45 évesen kora körül kezd el nyugdíjra megtakarítani, havi 25 ezer forintot szánván a dologra. Ezzel egy férfi körülbelül 40 ezer forintos, egy nő 55 ezer forintos kiegészítésre tehet szert; döntse el mindenki maga, hogy ez számottevő segítséget jelent-e.


Ha nem (és feltételezzük, hogy a többség ide tartozik), érdemes amilyen gyorsan csak lehet elkezdeni megtakarítani. Hogy pontosan mibe érdemes fektetni, itt írtuk meg:
2017.09.05 10:00 Nyakadon a nyugdíjkatasztrófa, de még nincs pénzed? Íme pár jó megoldás
2016.12.07 05:40 Mibe fektessek, ha gazdag nyugdíjas akarok lenni?
A nyugdíjkérdésről szól majd a Portfolio nyugdíjklubja is. Jöjjön el Ön is!