Már január 3-tól rendszeres internalizálóként (SI) működne a Deutsche Bank a kötvénykereskedésben, holott az európai vonatkozó szabályok szerint az előírásnak csak jövő szeptembertől kellene megfelelni. - számol be a hírről a Bloomberg.
Kereskedés Deutsche Bank-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Deutsche Bank tervei szerint január 3-tól, a MIFID 2. életbe lépésétől új kötvénykereskedési platformot indítana, jóval korábban, mint a nagyobb bankokra vonatkozó szeptemberi határidő. A német bank közlése szerint ezzel főként alapkezelős ügyfeleinek segítene, átvállalva tőlük az adatgyűjtési és adatközlési folyamatok egy részét. Természetesen tervei szerint ezzel a bank is jól járna, az ügyfelek terheinek könnyítésével nagyobb kereskedési forgalmat remélhet.

A Deutsche Bank első körben kötvény- és a derivatív kereskedésben jelentkezik be rendszeres internalizáló szerepkörért, közleményük szerint ezzel leginkább az ügyfelek kereskedés utáni jelentési kötelezettségeiken tudnak enyhíteni, ennek egy jelentős részét átvállalva. Ezen felül tervezik a részvénykereskedésben is a hasonló szerepet elnyerni, de erről több információt nem közöltek.

Mi az a rendszeres internalizáló (Systematic Internalizer, SI)?


A rendszeres internalizáló szerepkör kialakítását, mint sok mást is, a 2008-as válság és annak tanulságai hívták életre, az SI már a MIFID 1-ben is szerepelt. Lényegében ezzel kívánják szabályozottabb mederbe terelni a felügyeleti szervek a nagybankok sajátszámlás kereskedéseit.

Miközben a tőzsdéken és egyéb kereskedési helyszíneken az ügyfelek megbízásait igyekeznek párosítani, addig az SI platformokon az ügyfelek eladási vagy vételi megbízásait közvetlenül is tudják teljesíteni. A bankok saját tőkéjüket is felhasználhatják az ügyletek teljesítésére vagy készleteket is felhalmozhatnak az ügyfelek igényeinek kielégítésére.

A rendszeres internalizáló szerepkört azonban sok bírálat érte, sokak szerint ez csak egy nagyobb teret engedett a bankoknak a "dark trading"-re, lényegében egyes részvényügyeleteket olyan platformon hajthatnak végre, amelyekre a piacnak, de sok esetben még a felügyeleti szerveknek sincs rálátása.

Nem véletlen, hogy a MiFID 1-ben leírtakhoz képest a MiFID 2-bne több helyen is szigorítanak az SI szerepkörön és kötelezettségeken. Egyrészt előírják, hogy csak az lehet rendszeres internalizáló, aki az ügyfélmegbízások végrehajtásakor jelentős nagyságrendben kereskedik saját számlára rendszeresen és szervezetten. A gyakoriságot és rendszerességet a tőzsdén kívüli kötések számával kell mérni, és mindezt a Felügyeletnek is jelenteni kell.