A brókerbotrányok, a Marcsika-ügy és számtalan kisebb-nagyobb csalás ellenére esztelenül hódítanak a mai napig a piramisjátékok, a biztonságosként értékesített, de valójában rendkívül kockázatos befektetések és az illegálisan működő, többnyire online terjedő befektetési cégek Magyarországon. Összeszedtünk tíz olyan befektetést, amit érdemes messziről elkerülni, hiába a látszólag vonzó befektetési sztori és a magasnak beállított hozampotenciál.

A kockázatos befektetésekről is lesz szó a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

10. Bináris opciók


A bináris opciókkal az ügyfél arra fogad, hogy bizonyos idő után egy adott értékpapír árfolyama magasabban vagy alacsonyabban lesz, mint abban a pillanatban, amikor befektetett.

Nem elég, hogy a befektetés olyan kockázatos, mintha például rulettezni mennénk el egy kaszinóba (éppen ezért Nagy-Britanniában például a szerencsejáték-felügyelet végzi a bináris opciók ellenőrzését), sokszor csaló vagy működési engedéllyel nem rendelkező befektetési cégek kínálják az ügyfélnek ezt a lehetőséget. Sokakat a könnyű haszonszerzés ígéretével csábítanak el anélkül, hogy a kockázatokról érdemi tájékoztatást adnának.

Ékes példája ennek például a minket is megtaláló Bet2Trade, amely agresszív ügynökökkel, félrevezető értékesítési szövegekkel, a közösségi médiában toboroz gyanútlan befektetőket, miközben a weboldalukat rosszul megfogalmazott, érthetetlen vagy egyenesen hamis információkkal tűzdelik tele.

9. SkyWay Capital


A SkyWay egy innovatív közlekedési vállalatnak hirdeti magát, amely állítása szerint összesen több mint 150 milliárd euró értékben kapott megbízásokat az EU-tól, Oroszországtól, Ausztráliától, az Emírségektől és Bolíviától, hogy elektromos vasútrendszereket építsen ki különböző nagyvárosokban. Mindehhez valamiért nem bankoktól, kockázati tőkealapokból vagy akár a megbízóiktól vonnak be forrásokat, hanem egy sokkal költségesebb MLM-rendszert használnak, hogy a projektet kivitelezni tudják.

Bár úgy tűnik, egy prototípust valóban produkálni tudott a cég (azt nem tudni, hogy működőképes-e), a megrendeléseknek a cég portálján kívül nyoma sincs (ami ekkora volumenű tranzakcióknál elég gyanús), az MLM-rendszer költséghatékonysági szempontból értelmetlen, a meghirdetett 1000%-os hozam elérése pedig szinte lehetetlen. Ha komoly is a vállalat mögött álló orosz üzletemberek szándéka, a projekt befektetési szempontból rendkívül kockázatos és éppen ezért kerülendő.

8. A Questra-kör


2016-ban kezdett el hódítani egy rejtélyes, Zöld-foki-szigetekre bejegyzett alapkezelő, az Atlantic Global Asset Management (AGAM), rövidesen Magyarországon is dolgozni kezdtek szorgos ügynökeik, a Questra Holding zászlaja alatt.

Az AGAM azt állította, hogy olyan nagyvállalatok IPO-jában segített, mint a Facebook, a Tesla vagy az Alibaba, ügyfeleiket azzal kezdték el szédíteni, hogy a zöld-foki légitársaságot, a TACV-t készülnek tőzsdére vinni, 300-500%-os hozamot realizálva az ügyleten. Természetesen az IPO azóta sem történt meg, az Atlantic heti kifizetései pedig akadozni kezdtek, ahogy az ügyfelek érdeklődése apadni kezdett - minden jel arra mutat, hogy az új befizetők pénzéből fizették a régieket. Az értékesítést a Questra World bonyolította le, ahol a szorgos ügynökök masszív, akár 15%-os jutalékot és egymillió eurós bónuszt is zsebre tehettek.

Látván a krízist, az AGAM és a Questra mögött álló orosz üzleti kör úgy döntött, tiszta lappal indul, így látta meg a napvilágot a Five Winds Asset Management és a QW Lianora Swiss Consulting, előbbi - szintén MLM-alapú - értékesítési hálózata. A Five Windsből viszont már a pénz visszaváltására sincs lehetőség, a befolyt befektetői vagyont vélhetően a Questra / AGAM ügyfeleinek kifizetésére használják.

Ezekről a "befektetésekről" itt írtunk:
2017.09.15 05:56 Vigyázz! Gyanúsan ismerős módszerekkel fosztogatja a magyarokat egy orosz bűnbanda
2017.03.09 05:45 Évi 300% hozam: a Quaestor után itt a Questra

7. SEN, az autós MLM


A magyar tulajdonosi háttérrel bíró Shopping Empire Network egy webshopként látta meg a világot, mára azonban egy olyan MLM-rendszerré alakult át, melynek lényege az autószerzés lett. Ha elég tagot szervezünk be, kölcsönkapunk a cégtől három évre egy autót, melynek szinte minden költségét fizetik, ráadásul úgynevezett "gratis speed" kuponok és újabb tagok toborzásával egy rakás pénzt is kereshetünk az autó mellé.

Az első hallásra kiválóan csengő üzlet persze csak a rutinos MLM-gurukat juttatja majd autóhoz, a kupon- és jutalékrendszer számos piramisjáték-gyanús elemet hordoz magában, a rendszer hosszútávon fenntarthatatlan, ezért (hacsak nem utazunk évek óta az MLM-bizniszben és rendelkezünk több száz fős kapcsolati hálóval), érdemes lehet más befektetési célt keresni a pénzünknek:
2017.09.01 05:40 Futótűzként terjed Magyarországon az új ingyenautós üzlet - átverés?

6. MMM és a pénzügyi forradalom


Bár nincs információnk arról, hogy az MMM Magyarországon is hódítana, az orosz történelem talán eddigi legnagyobb piramisjátéka a mai napig működik és rohamos ütemben hódít. Ha a rengeteg hihetetlen befektetési sztorit és offshore céges hátteret elbontjuk az olyan "sikerbefektetésekről", mint a Questra, az Edelweiss5 vagy a SkyWay Capital, akkor valami nagyon hasonlót kapunk, mint az MMM.

Az MMM-et még 1989-ben alapította meg Szergej Mavrodi két üzlettársával, 1000%-os osztalékhozammal és agresszív reklámkampánnyal kezdték el meghódítani a kapitalizmussal épphogy barátkozó Oroszországot. Amikor a legjobban ment a vállalatnak, napi (!) 100 milliárd rubelt szívtak fel a piacról.

Amikor a rendőrség lecsapott az MMM-re, 1994-ben, körülbelül 100-3000 milliárd rubellel tartoztak a befektetőiknek. Csak becslések vannak arról, hogy végül hány embert sikerült behúzniuk a csőbe: egyes számítások 2 millió emberről, mások egészen 40 millió emberről beszélnek. Közülük ötvenen lettek öngyilkosak.

Mavrodi ezután meggyőzte a befektetőit, hogy a kormány a hibás azért, hogy a pénzt elbukták és politikai karriert kezdett, megígérte, hogy kártalanítást indít a befektetőinek, ha bekerül a Dumába. Ez sikerült is, azonban végül a töredékét sem fizették vissza a károsultak pénzének.

Miután négy évre börtönbe került, Mavrodi több országban is megpróbálta újra beindítani piramisjátékát, végül Nigériában vetette meg a lábát, ahonnan a mai napig üzemel az MMM.

A cég teljesen nyíltan piramisjáték: a vállalat mögött álló orosz üzleti kör a más piramisjátékoknál is gyakran hallható "pénzügyi forradalom" ígéretével csábít befektetőket, minden a cég felszámolására tett kísérletet pedig a "sátáni nemzetközi banklobbi" kísérletének fognak fel. Ha netán feltűnne Magyarországon a mára már fél Afrikát meghódító piramisjáték, vagy bármilyen más ehhez hasonló, orosz pénzügyi forradalmár, érdemes őket messziről elkerülni.

5. Yota, kínai piramisjátékok


Kínában számtalan piramisjáték működik, néhány ezek közül felfoghatatlan méretű, tavaly például egy 2000 milliárd forintnyi vagyont kezelő online befektetésről derült ki, hogy csalás. Egy ezek közül Magyarországra is eljutott: a Yota rajtunk és Kínán kívül még Oroszországban és Lengyelországban is hódít.

A Yota napi (!) 1,5-3%-os hozamgaranciával csábítja befektetőit, ami teljesen irreális, ráadásul likviditást is ígérnek a befektetés mellé, ami rendkívül megrövidíti egy Ponzi-séma életét, hiszen egy nagyobb pénzkivonás a teljes rendszert összedöntheti. Ha pedig a haverokat is beszervezzük, akár 19%-os plusz hozamra is szert tehetünk. Arról, hogy mibe fektetnek, semmit nem tudni azon kívül, hogy "profi vagyonkezelők" kereskednek a pénzünkkel.

Miután írtunk erről a befektetésről, az MNB figyelmeztetések menüpontjában is megjelent a vállalat:
2017.08.24 05:55 Vigyázz! Őrült módszerekkel hajt a pénzedre egy új kamucég

4. Benefit Barcode, a törvénytelen részvénykibocsátás


Internetes kör e-mailben kezdett el magyar befektetőket toborozni egy üzletember, aki az Egyesült Államokban szeretné meghonosítani az itthon már működő hűségkártya rendszerét, az üzlethez viszont tőkére van szüksége.

A magyar üzletember kiválóan csengő részvényvásárláshoz 10-100-szoros hasznot ígért és az MNB tiltása ellenére folytatta a részvényeinek értékesítését, az üzleti- és árbevétel-tervek viszont gyenge lábakon álltak és a hihetetlen ütemű növekedést semmi nem indokolta.

Bár a séma mögött álló vállalkozó a részvények közvetlen értékesítését most felfüggesztette és igyekszik úgy feltüntetni a dolgot, mintha "csak bénázna," valamint bíróságra ment az MNB határozatát megtámadni, hűségkártyája mellé a mai napig "ajándékba" adja amerikai vállalatának, a Benefit Barcode-nak részvényeit - a forrásbevonás tehát lényegében (a weboldalukon fellelhető információk alapján legalábbis) még nem állt le.

Részletesen erről a cégről - és arról, hogy miért érdemes elkerülni - itt írtunk:
2017.08.19 05:42 10 000% hozammal hülyíti a magyar befektetőket a legújabb "sikersztori"

3. BitConnect és a "szuperrobot"


Több piramisjáték is indult az elmúlt években, amely a BitCoin és más kriptodevizák népszerűségére épít, a legtöbb ezek közül úgy működik, hogy a "kibocsátó" hasraütésszerűen meghatározza az árfolyamát és - ha egyáltalán van hozamfizetés - az új befizetők pénzéből áll helyt a kifizetési igényeknek.

Nem így a BitConnect, amelynél minden jel szerint valós kereskedés folyik a háttérben, a virtuális pénz viszont egy "kereskedési robotra" épít, amely minden jel szerint nem kereskedik, hanem piramisjátékként működik. A "csodarobot" 1% körüli napi (!) hozamot ígér, amit egyébként nem lehetetlen teljesíteni a kriptodeviza-piacon, garantálni viszont képtelenség, ráadásul az ismerősök beszervezése után itt is jár jutalék.

Bár az MNB nem felügyeli a kriptodevizákat (éppen ezért kiemelten kockázatosak), cikkünk után a figyelmeztetések listájukra felkerült a virtuális pénz, melyről itt írtunk részletesen:
2017.08.03 06:10 Őrült piramisjáték robbant be Magyarországra - 9000% hozam egy év alatt?

2. Edelweiss 5, Priority Investments és más "zöld" piramisjátékok


A piramisjátékosok előszeretettel takaróznak hamis kriptopénzek mellett hamis zöldenergia vállalatokkal is, ilyen többek közt a nemrég bedőlt Edelweiss 5, illetve a még működő Priority Investment is.

Mindkét vállalat hatalmas, nagyszabású zöldenergia-projektekbe való befektetést ígér, ami teljességgel bizonyíthatatlan és lenyomozhatatlan, mégis biztos, havi 12% vagy napi 0,5-1,5% hozamot jelent a befektetőknek. Az elképesztően magas hozamot jellemzően zöldenergia piaci statisztikákkal próbálják alátámasztani, melyeket a vállalat konkrét működésével semmilyen módon nem kötnek össze. A közös alapkoncepción felül úgy tűnik, az is közös a két cégben, hogy mindkettő orosz vagy ukrán tulajdonosi hátterű lehet és mindkettő MLM-rendszeren keresztül próbál új befektetőket toborozni.

Az Edelweiss 5 egyébként már úgy tudjuk, bedőlt, a cég 365 napos "befektetést" kínált ügyfeleinek, a kifizetések azonban sosem történtek meg. A cégről és litániájáról itt írtunk: 2017.09.22 05:30 Ijesztő lebukás: piramisjáték lehetett a magyarokat hajkurászó "német" cég

1. OneLife, OneCoin


A kriptopénz-őrületet igyekszik meglovagolni a bolgár eredetű OneCoin, amely "oktatási csomagokon" keresztül toboroz ügyfeleket saját "virtuális pénzéhez". A "digitális valutának" csak egy zárt, a cég által működtetett tőzsdéje van, a pénzünk kivételére pedig nincs lehetőség, csak ha a webshopban levásároljuk a befektetésünket (bár előszeretettel hitegetik a befektetőket azzal, hogy majd egyszer lesz lehetőségük nyílt tőzsdei kereskedés során valódi pénzre váltani a OneCoinjaikat). Az aktív jövedelemszerzés egyetlen módja jelenleg, ha a haverjainknak is értékesítünk "oktatócsomagokat".

Ennek ellenére futótűzként terjed kis- és nagybefektetők körében egyaránt a "kriptopénz," mára valószínűleg a világ legnagyobb piramisjátékává nőtte ki magát. Mivel hozamkifizetésre nincs lehetőség, a séma rövidtávú bedőlésére kevés esély van, a hamis kriptopénzzel minden esetre világszerte veszik fel a hatóságok a harcot, Indiában, Finnországban, Kínában, Vietnamban, Németországban, Belize-ben, Olaszországban és hazánkban is. Itthon egyébként a szorgos ügynökök a hatósági vizsgálatok ellenére továbbra is töretlenül értékesítik a "kriptodevizát." Ezekről itt írtunk:
2017.10.09 16:51 20 ezer finnt vertek át a piramisjátékkal, ami még mindig szedi áldozatait Magyarországon
2017.07.24 20:03 Össztűz alá vették a félelmetes ütemben terjedő piramisjátékot
2017.05.31 17:56 Lecsap a csalásgyanús kriptovalutára a sémának otthont adó ország is
2017.05.09 09:40 A rendőrség, az MNB és a NAV nekimegy a piramisjáték-gyanús hálózatnak
2017.04.29 18:15 Bréking! A németek betiltották a gyanús "befektetést", amit Magyarországon vígan értékesítenek
2017.03.31 05:52 A világ egyik legnagyobb piramisjátéka szedi áldozatait Magyarországon