A történelem tíz leggazdagabb bűnözője hihetetlen vagyont szedett össze drogcsempészettel, ingatlanpiaci svindlikkel, terrorizmussal és szeszcsempészettel, összesen mai értéken mintegy 80 milliárd dollárnyi összegért felelt ez a tucatnál is kevesebb ember. Fényűző életüket viszont többnyire nem sokáig élvezhették, hiszen szinte mind viszonylag fiatalon, golyóval a fejükben vagy a börtönben végezték, ami intő jel lehet bárkinek, aki ilyen módon akar meggazdagodni. Bemutatjuk, kik a történelem leggazdagabb gonosztevői.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

10. Joaquín Guzmán Loera - 1 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

AFP PHOTO/INTERIOR MINISTRY OF MEXICO

"El Chapo", avagy "A Köpcös" a világ jelenleg élő egyik leggazdagabb bűnözője, aki a történelem egyik legnagyobb mexikói drogbirodalmát, a Sinaloa kartellt vezette, sőt egyesek szerint vezeti a mai napig is a rácsok mögül. A tengeralattjárókkal és repülőkkel is felszerelt drogbirodalom távirányításában Guzmán jelentős tapasztalatot szerezhetett, hiszen 1993-ban és 2014-ben is börtönbe küldték, azonban mindkét alkalommal megszökött, először 2001-ben, majd 2015-ben. Tavaly a mexikói rendőrség a haditengerészetet segítségével kapta el harmadszorra, egy hosszabb lövöldözés után sikeresen rács mögé küldték a Köpcöst. Idén januárban adták ki az Egyesült Államoknak, ahol még zajlik a tárgyalása.

A Forbes 1 milliárd dollárra becsüli a drogbáró személyes vagyonát (miközben birodalmának éves bevételét 3 milliárd dollárra teszik), de más becslések ennél jelentősen nagyobb, 5 milliárdos vagyonról szólnak.

9. Al Capone - 1,3 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: Wide World Photos, Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) / Wikimedia Commons


Al Capone ("a Sebhelyesarcú") talán a történelem leghíresebb amerikai gengsztere volt, aki a '20-as, '30-as években élte fénykorát. Olasz bevándorlók gyermekeként építette fel a szesztilalom idején a chicagói maffiát, mindössze húszéves volt, amikor belekóstolt a bűnözés világába. 26 évesen már egy Kanadáig nyúló illegális szeszbirodalmat vezetett, nem riadt vissza a fényes nappal történő, nyílt utcán való leszámolásoktól, merényletektől sem, hogy céljait elérje. Bár Capone imádta a drága csecsebecséket, rengeteget adakozott, ezért valóságos népi hősként tisztelték.

Karrierjének végül 1929-es letartóztatása vetett véget, 1932-ben ítélték el, csak adócsalást sikerült rábizonyítani. A börtönben azonban rendkívül rosszul bántak a szifilisszel, kankóval és kokainfüggőséggel küzdő maffiavezérrel, az Alcatrazban le is szúrták. Bár kiengedték 1939-ben, Capone nem vette vissza az irányítást a chicagói maffia fölött, főleg mentális leépülése miatt, számos betegség után végül szívrohamban halt meg 1947-ben.

Nehéz felbecsülni Al Capone személyes vagyonát; az Investopedia mai értéken 1,3 milliárd dollárról ír, az 1920-as évek végén évente 1,5 milliárd dollárt termelt mai értéken a maffiózó bűnbirodalma.

8. Ishii Susumu- 1,5 milliárd dollár


Susumu a japán birodalmi hadseregben kezdte meg a karrierjét a második világháborúban, egy öngyilkos torpedót (kaiten) kellett volna belevezetnie egy amerikai hadihajóba, de sosem került sor a bevetésre. A háború után belépett a jakuzába, az Inagawa-kai helyettes vezetője lett, amíg be nem zárták szerencsejáték-csalásért 1978-ban. Miután 1984-ben kiengedték a börtönből, a kegyetlenségéről híres Susumu üzleti modellt váltott: átalakította a jakuza imidzsét is, törekedett arra, hogy ha lehet, inkább ne használjon erőszakot üzleti érdekeinek érvényesítéséhez. A japán buborékot kihasználva ingatlanpiaci csalásokon, svindliken és hiteleken keresztül egy körülbelül négymilliárd dollár értékű üzleti birodalmat épített fel, amelyben Prescott Bush, George H. W. Bush elnök testvére is dolgozott tanácsadóként.

Egy ideig a világ leggazdagabb bűnözőjeként tartották számon, majd miután a japán lufi kipukkadt a '90-es évek elején, a jakuzavezér visszavonult, majd 1991-ben meghalt. Egyes becslések szerint személyes vagyona mai értéken körülbelül 1,5 milliárd dollárt tett ki.

7. Griselda Blanco - 2 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

AFP PHOTO / Florida DOC


A "Kokain Keresztanya" illetve a "Fekete Özvegy" becenévvel is illetett bandavezér a történelem leggazdagabb női bűnözője, a kolumbiai Medellin-kartell helyi vezéreként két kézzel öntötte a kokaint Miamiba az 1970-es és 1980-as években. 11 évesen már emberrablásban vett részt és 13 évesen lopásból élt meg, 14 évesen menekült el nevelőapja szexuális zaklatása elől, majd hat évig fosztogatásból élt meg. Második férjével került Miamiba, itt is építette fel a drogbirodalmát úgy, hogy egy ideig a rács mögül irányított, végül kegyvesztett lett, amikor az egyik beszállító család tagjait megölette.

Blanco 2012-ben halt meg Kolumbiában, több éves bujkálás után, a kartell egyik bérgyilkosa végzett vele. Az Investopedia szerint 2 milliárd dolláros vagyona volt fénykorában, míg a Business Insider 2,7 milliárd dollárról ír.

6. Carlos Enrique Lehder Rivas - 2,7 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: Drug Enforcement Administration / Wikimedia Commons


"Őrült Charlie" Lehder a Madellin kartell egyik alapítójaként csinálta meg a szerencséjét, bűnözői karrierjét viszont autólopással kezdte, amiért le is csukták. A börtönben ismerte meg későbbi partnerét, George Jungot is, akivel kokaint szállítottak Miamiba kisrepülőkön, főleg egy kis, bahamai szigetről.

Amellett, hogy drogbáróként tevékenykedett, alapított egy gerillaszervezetet is, amivel más gerillaszervezetek, mint a MAS-19 és a FARC ellen vette fel a harcot Kolumbiában, sőt még egy neo-náci pártot is létrehozott, ami gyakorlatilag azért harcolt, hogy az USA és Kolumbia közti kiadatási szerződést eltöröljék.

1983-ban ért véget Lehder tündöklése, amikor az összes pénzét befagyasztották és a dzsungelben kellett bujkálnia. Pablo Escobar mentette meg, akinek rövid ideig dolgozott is ezután, de elkapta a rendőrség és kiadták az Egyesült Államoknak. 1987-ben 135 év börtönre ítélték, majd miután tanúskodott bűntársai ellen, az ítéletet 55 évre csökkentették. Elvileg a mai napig ül a bukott drogbáró, de egyes összeesküvés-hívők szerint valójában tanúvédelmi programban segít az amerikai hatóságoknak harcolni a kolumbiai kartell ellen.

5. José Gonzalo Rodríguez Gacha - 5 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: AFP


Az "El Mexicano" becenévre hallgató kolumbiai drogbáró szintén a Medellín kartell vezetőjeként vált milliárdossá; olyannyira ment neki a szekér, hogy még a Forbes milliárdos listájára is felkerült. Bűnözői karrierjét egy smaragdmaffia biztonsági embereként kezdte, ahol rövid időn belül hírnevet szerzett magának a kegyetlenségével. Rövidesen a kokainkereskedelemre váltott, Veronica Rivera de Vargas vezette be az üzletbe, aki beavatási próbaként megölette Gachával egy riválisa családját. Később az Ochoa-családdal, Pablo Escobarral és Carlos Lehderrel közösen építette fel a Medellín kartellt, Mexikón keresztül juttatta a drogot az Egyesült Államokba, közben beleszeretett a helyi kultúrába, ami miatt a becenevét is kiérdemelte.

A 70-es, 80-as években viszonylag gördülékenyen ment a kokainüzlet, a '80-as évek végén azonban többfrontos harcba keveredett a kartell a DEA-val, egy rivális kartellel, a Cali-val, a kolumbiai kormánnyal, a smaragdmaffiával és a FARC-cal, a riválisok ellen folytatott támadások jelentős részét Gacha vezette. A drogbáró végét az hozta el, amikor az ellenségei elkezdtek együttműködni, majd fiát felhasználva a nyomára akadtak és lelőtték egy helikopterből.

A Business Insider szerint 5 milliárd dolláros vagyona volt a drogbárónak, amikor a legjobban pörgött az üzlet.

4. Khun Sa - 5 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: AFP Files

Khun Sa, az "Ópiumkirály" egy távol-keleti hadúr volt, aki több shan népi felkelést is vezetett, főleg a mai Burma és Thaiföld területén. Khun Sát a Kuomintang képezte ki, majd egy shan származású sereget vezetett a burmai kormány mellett, később, amikor 800 embert összeszedett, ezt az együttműködést megszüntette és elfoglalt egy hatalmas területet, ahol ópiumot kezdett el termelni. Harcolt a Kuomintang maradéka ellen, majd a burmai kormány ellen is, shan autonómiát követelve.

Közben ópiummal és heroinnal árasztotta el az Egyesült Államokat és Ausztráliát. Khun Sa abból is akarta finanszírozni a felkelőit, hogy felajánlotta Ausztráliának, hogy 50 millió ausztrál dollárért megvehetik nyolc évre a heroin-ültetvényeit, később pedig az ENSZ-től kért 210 millió dollárt az ültetvények teljes felszámolásáért. Természetesen egyikük sem fizetett az Ópiumkirálynak, mondván, hogy ez zsarolás.

Végül elvileg feladta magát Burmának 1996-ban, mert nem akart a DEA kezei közé kerülni. Nem adták ki Amerikának, sőt még börtönbe sem került, hanem befektetéseiből egy hatalmas ingatlan- és cégbirodalmat menedzselt 2007-ben bekövetkezett haláláig.

Khun Sa az Economist szerint körülbelül 5 milliárd dollárt szedett össze élete végéig, hadserege pedig mintegy 20 ezer főt számlált.

3. Dawood Ibrahim - 6,7 milliárd dollár


"A Nagy Testvér" (Bhai) a lista egyetlen olyan bűnözője, aki a mai napig él és szabadlábon építgeti a birodalmát, az FBI 10 legkeresettebb bűnözőjének egyike, 10 millió dolláros vérdíjjal a fején. Az indiai D-Company alapítója és vezetője rövidesen iskolás kora után kezdett el bűnözni a bandában, amit testvérével alapított. Ma a hawala-rendszer (ami lényegében egy felügyeleten, nemzetközi, bizalmi alapon működő készpénz-transzfer rendszer) legnagyobb része az ő kezében van, de drogcsempészettel és terrorizmussal is foglalkozik, sőt valószínűleg Bollywoodban is van befolyása. Elvileg kapcsolatban állt Oszama bin Ládennel és a tálibokat a mai napig finanszírozza, de folyamatosan ügyködik az indiai kormány destabilizálásán is - hozzá köthetők az 1993-as és 2008-as indiai robbantás-sorozatok is. Elvileg hamis pakisztáni útlevelekkel szokott a régióban utazgatni, látták már Szaúd-Arábiában és Afganisztánban is.

A gengszter-terroristavezér vagyonát 6,7 milliárd dollárra becsülik több helyen is.

2. Amado Carrillo Fuentes - 25 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: HO / PGR / AFP


Fuentes a mexikói Juárez-kartellt vezette, miután 1993-ban megölte főnökét, Rafael Aguilar Guajardót és átvette tőle az irányítást. "El Senor de Los Cielos", vagyis az Egek Ura a becenevét azzal érdemelte ki, hogy repülőkön szórta szét a drogot a világban, a tisztára mosott pénzből pedig egy legálisan működő légitársaságot is finanszírozott.

A Sinaloa-kartell egyik fő riválisaként a Juárez-kartell a texasi határ mellett működött, hetente 200 millió dollárnyi profitot termelt, Carrillónak mintegy 25 milliárd dollárnyi vagyona jött össze, amiből egy hatalmas palotát is épített.

A kartellvezérrel egy plasztikai műtét és egy zsírleszívás végzett 1997-ben, mert rossz gyógyszert kapott és elromlott a lélegeztető gépe. A műtőorvosokat pár hónap múlva betonba öntve találta meg a rendőrség.

1. Pablo Escobar - 30 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: FILES / AFP


Minden idők leggazdagabb és talán leghíresebb bűnözője Pablo Escobar, "A Kokainkirály" fénykorában a világ kokainkereskedelmének 80%-át a kezében tartotta a Medellin-kartellen keresztül. A '80-as évek végén évekig ő volt a világ egyik leggazdagabb embere, a legenda szerint heti 1000-2000 dollárt költött csak a gumikra, amelyekkel összekötötte a készpénzét. Egyszer volt, hogy 2 millió dollárral gyújtott be, hogy a nappalit felmelegítse a családjának.

Karrierjét illegális cigarettakereskedelemmel és hamis lottószelvények értékesítésével kezdte, majd autólopással is szerencsét próbált. 1975-ben kezdett el drogot csempészni az Egyesült Államokba, amikor beindult az üzlet, naponta 15 tonna kokaint csempésztek át a határon. Amikor megkérdezték Escobart a sikere titkáról, csak annyit mondott, hogy "egyszerű: lefizetsz valaki itt, lefizetsz valakit ott és megfizetsz egy barátságos bankárt, hogy segítsen a pénz hazaszállításában". Kolumbiában Escobar számos templomot, stadiont, futballpályát és házat épített, sőt a fáma szerint egyszer felajánlotta az országnak, hogy a teljes államadósságot kifizeti (a kiadatási törvények megváltoztatásáért cserébe), megítélése azonban finoman szólva is kétes maradt, mivel közben "üzleteinek" köszönhetően az ország elnyerte a "gyilkosságok világ fővárosa" gúnynevet; csak 1992-ben 27 ezer embert öltek meg az országban.

A kokainbanda üzleti modellje akkor kezdett imbolyogni, amikor annyi pénzt szedtek össze, hogy nem tudták elég gyorsan tisztára mosni és farmokon, mezőkön, raktárakban kezdték el tárolni a vagyont. Évi 2,1 milliárd dollárnyi pénzt írtak le csak azért, mert megrágták a patkányok vagy elázott a raktárakban.

Végül, miután megöletett egy politikust, börtönbe került, de megszökött, 16 hónappal ezután, 1993-ban halt meg a kolumbiai hatóságokkal való fegyveres összetűzésben.

A Kokainkirály vagyonát mai értéken 30 milliárd dollárra becsülik.

A cikkben piramisjátékosokat és más pénzügyi svindlereket nem említettünk meg (pedig Bernie Madoff felfért volna a listára), róluk külön itt írtunk korábban:
2017.05.14 18:10 10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ
2017.02.18 09:27 10 őrült piramisjáték, ami tömegeket tett földönfutóvá
2017.02.25 11:53 Íme, a világ tíz legnagyobb bankrablása
Források: Business Insider, Forbes, Investopedia, Baltimore Sun, Vice, New York Times, The Economist, Business Pundit, Wikipedia, The Richest.