Előfizetői tartalom

Élelmiszerválság felé haladunk?

Portfolio
Az agrárpiacokon igen komoly feszültségek alakulhatnak ki a következő 30-40 évben. A mezőgazdasági termelékenység ugyanis egyre kevésbé tudja tartani a lépést a világ növekvő népessége és az egyre jelentősebb húsfogyasztás okozta keresletbővüléssel, miközben a termelési kilátásokat mind jobban veszélyeztetik a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyok. Az elmúlt évszázadokban reálértékben folyamatosan olcsóbbá váló agrártermékek az elmúlt évtizedben új korszakba léptek, ez a korszak pedig már egyre inkább a kínálati szűkösségről és az árak emelkedéséről szólhat - véli a GMO vezető befektetési stratégája, Jeremy Grantham.

Az elmúlt évtizedben új korszakba léptek az agrárpiacok. Az elmúlt száz év - inflációval korrigált árváltozását tekintve - hanyatló időszaka után ugyanis jelentős emelkedés volt jellemző az utóbbi évtizedben, az emelkedő trend pedig minden bizonnyal tovább folytatódik. A mezőgazdasági termékek árainak emelkedése azonban súlyos társadalmi feszültségeket és élelmiszer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés