Brutálisan erős kereslet mellett a tervezett 40 helyett 52,5 milliárd forint értékben adott el állampapírokat csütörtökön az ÁKK, ráadásul mindhárom futamidő esetében új történelmi mélypontot regisztrálhattunk. A jelek szerint annyi kötvényt ad el a magyar állam, amennyit csak szeretne, igény szinte korlátlanul van rá.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kötvények esetében a meghirdetett 15 milliárdos tételre 64,5 milliárdnyi kereslet volt a befektetők részéről, ez április óta a legjelentősebb érdeklődést jelentette. Az adósságkezelő ennek ellenére csak az eredetileg tervezett mennyiséget fogadta el. Az eladott papírok átlaghozama 0,55% volt, ami egyrészt 14 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel ezelőttinél, másrészt új történelmi mélypontot is jelentett egyben.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


Az ötéves kötvényeknél szintén 15 milliárdos értékesítés volt a cél, végül egészen elképesztő, 159,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett be, amiből a maximális ráemeléssel élve 22,5 milliárdot el is fogadtak. Ennél magasabb kereslet legutóbb a válság előtt, 2008 áprilisában volt ennél a futamidőnél. Az aukción kialakult 1,42%-os átlaghozam szintén sosem látott mélységnek felelt meg, és 19 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel korábbinál.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


Tízéves kötvényből 10 milliárdot hirdetett meg az ÁKK, majd az 59,3 milliárdnyi ajánlatot látva 15 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. A kereslet itt is több mint fél éve, februárban volt utoljára ennél magasabb. A 2,85%-os tízéves átlaghozam szintén a történelmi mélypont beállítását jelenti, egy éve egyszer már volt példa ugyanekkora hozamra aukción.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


A mostani értékesítést kora délután az ÁKK még megfejelheti az úgynevezett nem kompetitív tenderen, melyen további kötvényeket adhat el a befektetőknek.

A hozamesést elsősorban az fűti, hogy a piac szerint a jövő héten az MNB tovább lazít a kamatkondíciókon, ami még további hozameséssel járhat. Ennek köszönhető az is, hogy éppen most ugrott több hónapos vagy éves csúcsra a kereslet is.