Több mint két százalékos zuhanással kezdte a hetet a török líra miután diplomáciai feszültség alakult ki Törökország és az Egyesült Államok között. A forint és az euró eközben minimális elmozdulással kezdték a napot.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Hétfő reggel kicsivel 312 felett járt a forint az euróval szemben, ez szinte fillérre megegyezett a péntek esti értékkel. Ezzel az utóbbi egy hónapban 1,8%-ot bukott a magyar deviza, az év eleje óta pedig közel egy százalékos mínuszban van az euróval szemben.

Zuhan a líra a törökök újabb keménykedésére


A feltörekvő piacokon azonban most nem a forintról, hanem a török líráról szól a történet ma reggel. A deviza több mint 2%-os eséssel kezdte a napot miután Törökország és az USA kölcsönösen bejelentette, hogy nem adnak ki vízumot egymás állampolgárainak. Az ügy előzménye, hogy a múlt héten a török hatóságok őrizetbe vették az ankarai amerikai nagykövetség egyik helyi dolgozóját, akit a tavaly nyári puccskísérletben való részvétellel vádolnak. Erre válaszul először Washington függesztette fel a vízumok kiadását, majd hasonlóan tett a török kormány is.

Zuhan a líra a törökök újabb keménykedésére


A dollár minimális erősödéssel kezdte a hetet az euróval szemben, mindössze 0,05 százalékkal került lejjebb az árfolyam, így 1,1729 körül járt. Közben az angol font tudott még érdemben erősödni, 0,4%-ot javított az euróval szemben.

Zuhan a líra a törökök újabb keménykedésére


A makronaptár ma üres, így leghamarabb a holnapi magyar inflációs statisztika mozgathatja meg érdemben a befektetők gondolkodását.

A címlapkép forrása: Bulent Kilic/AFP