Előfizetői tartalom

Töröcskei kimondta: jóval kevesebb külföldi befektetőre van szükség

Portfolio
Biztonságosabb adósságfinanszírozást eredményezne, ha az államadósság devizaaránya a jelenlegi 42%-ról a nemzetközi példákban megfigyelhető 10-30% közötti sávba csökkenne - fejtette ki a Napi Gazdaságnak adott interjúban Töröcskei István. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a biztonságosabb finanszírozás kapcsán azt is megjegyezte: a külföldi befektetőknek meghatározó súlyuk (40%) van a forintalapú állampapírpiac mozgatásában, és bár hosszabb távon valamekkora mértékben mindenképpen szükség van rájuk, de "az eddiginél jóval kisebb arányban". Ahhoz, hogy ezt el tudja érni az adósságkezelő, egyrészt segít a Magyar Nemzeti Bank új programja, ami a hazai intézményi befektetőket igyekszik a forintalapú állampapír piac felé terelni, másrészt a lakossági állampapír állomány további felfuttatására is.

A legrosszabb kombinációból igyekszik szabadulni az ÁKK Töröcskei véleménye szerint az, hogy 2011 végén 51 százalék volt a devizaadósság aránya a teljes adósságon belül, most pedig 42%, jó teljesítménynek mondható, igaz elismerte, hogy ebben a forintárfolyam változásának is szerepe van. Szavai szerint "Amennyiben az államadósság nagy része külföldi befektetők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés