Előfizetői tartalom

Így múlik el egy szerelem: kiábrándultak a bankok az állampapírokból

Portfolio
A tavalyi több mint 700 milliárd forint után az első félévben már csak 246 milliárd forintnyi nettó állampapír-tranzakciót hajtottak végre a magyar bankok - derül ki az MNB friss statisztikájából. A tendencia egyszerre két dolgot jelent: egyrészt lassan a végéhez közeledik a jegybank nem konvencionális lazítása az irányadó eszköz szűkítésével, másrészt egyre több jel utal arra, hogy a hitelezés is lassan beindul, így egyre kevesebb "felesleges" likviditásuk lesz a bankoknak.

Egyre kevésbé kell az állampapírJúniusban nettó 66,8 milliárd forint értékben adtak el állampapírt a bankok, ezzel az állományuk 7891,3 milliárdra csökkent a hónap végére - derül ki az MNB nemrég megjelent statisztikájából. Persze hosszabb távon így sincs ok a panaszra, 2013 eleje óta több mint a duplájára emelkedett a bankok állampapír-állománya.A grafikonon látszik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés