Az utóbbi hetek forinterősödése még kitarthat egy darabig, ha lehet hinni a Citibank elemzőinek. Az amerikai befektetési bank szakemberei kiemelt befektetési sztoriként számoltak be röviden az euró-forint árfolyam várható alakulásáról.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A Citi szerint az utóbbi időszakban a pénzpiaci befektetők jelentek meg a forint piacán, ez okozta a magyar deviza erősödését. Egy hónap alatt a forint 1,2%-ot tudott javítani az euróval szemben, ezzel ledolgozta az év első felében összeszedett hátrányának egy részét. A bank szakemberei szerint a magyar gazdaságot jelenleg három folyamat jellemzi:

  • Fokozatosan zárul a belső kibocsátási rés.
  • A munkaerőpiac továbbra is nagyon feszes.
  • Rövid távon kimerülni látszanak a jegybanki lazító lépések.


Mindhárom pont a forint további erősödése mellett szól egészen addig a pontig, amíg az MNB nem próbál meg ismét lazítani a monetáris kondíciókon. Ez elsősorban nagyobb összegű euró-forint swapműveleteken keresztül történhet meg - vélik az elemzők.

Friss vélemény érkezett: lehet még kakaó a forintban


A közeljövőben azonban még nem számít további lépésre a Citi a magyar jegybanktól, az elemzők szerint augusztusban még támogatást kaphat az erős forint, így a következő nagyjából egy hónapban még a forint ereje lehet meghatározó.

A címlapkép forrása: Shutterstock