Előfizetői tartalom

ECOSTAT: az iraki válság az év legnagyobb bizonytalansági tényezője - hazai hatások

Portfolio
2003-ban a GDP 3.9 százalékos növekedésével számol az ECOSTAT, fokozatosan javuló időbeli és ágazati eloszlásban. Az intézet szerint a két éve szinte stagnáló világgazdasági környezet erősen behatárolta a magyar növekedés lehetőségeit A világgazdasági konjunktúra várt fellendülése 2002-ben nem következett be, a gazdaság élénkülésének remélt időpontja kedvező esetben 2003 közepére, második felére tolódik. 2003 az ECOSTAT szerint azért is kiemelkedően fontos év, mert meg kell alapozni a csatlakozási feltételek teljesíthetőségét. A belépést követően a felzárkózást segítő uniós támogatások a gazdasági fejlődésben 1-2 százalékos gyorsulási többletet hozhatnak.

Az iraki válság az év legnagyobb bizonytalansági tényezője. Magyarországon egy elhúzódó háború az ECOSTAT előrejelzésének alapváltozatához képest a GDP mintegy 0.2 százalékpontos csökkenését, az export 0.3%-os visszaesését, a folyó fizetési mérleg hiányának 1.4 százalékpontos növekedését, míg a költségvetési hiány 0.1 százalékpontos romlását jelentheti. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés