A top vállalati ügyvédek óradíjának közel kétszeresét kérné el a Morgan Stanley azoktól, akik részvényelemzőivel beszélgetnének a jövőben - írja a Bloomberg.

Az amerikai nagybank a tervek szerint 2500 dollárt kérne el a részvényelemzőivel való privát beszélgetésért az ügyfeleitől, miközben egy nagyobb presztízzsel bíró brit vállalati ügyvédi iroda is nagyjából 1450 dolláros órabérrel dolgozik.

Egyes banki források szerint a Morgan Stanley kisebb ügyfeleitől is 25 ezer dollárt kérne el évente 5 felhasználói alapcsomagért a részvényelemzésekhez, emellett az árban még benne van 5 órányi konzultáció is az elemzői gárdával.

Mindennek persze köze van a januárban életbe lépő új EU-s szabályokhoz, a MiFID 2. többek között előírja, hogy a befektetési elemzésekért és tanácsadásért külön díjat számítsanak fel a bankok és más elemzőházak. Vannak közöttük olyanok, akik bizonyos elemzéseiket ingyen hozzáférhetővé tennék, de sok bank még nem döntötte el, melyik irányba megy.

Az elemzések díjának meghatározása azért is fontos kérdés a bankoknál, mivel a McKInsey becslései szerint az elemzéseket eddig kvázi ingyen kapó ügyfelek több mint egymilliárd dollárral vághatják vissza az erre a célra allokált büdzséjüket.