Az összesen több mint ezermilliárd dollárt kezelő intézményi befektetőkből álló egyesület felszólított 60-at a világ legnagyobb bankjai közül, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen és akadályozzák meg a katasztrofális károk bekövetkeztét - írja a Financial Times.

Az Irma hurrikán legutóbbi, súlyos pusztítása a Karib-szigeteken és Floridában csak az utolsó csepp volt a tengerben a nyugdíjalapok és alapkezelők között, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozással szemben. A belőlük formálódó egyesület olyan nagybankok vezéreinek küldött levelet, mint az HSBC, a Lloyds, a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Morgan Stanley és a Deutsche Bank, amelyben arra kéri őket, hogy árulják el, milyen lépésekkel kívánják elősegíteni a Párizsban elfogadott klímavédelmi egyezményt.

A kérdés azért is aktuális, mivel a bankok ki vannak téve a klímaváltozással összefüggő kockázatoknak a hitelezési aktivitásukon vagy éppen a projektfinanszírozásukon keresztül. Vannak olyan bankok, amelyek már fontos lépéseket tettek a széndioxid-kibocsátás csökkentése irányába, a Barclays például a felsővezetők kompenzációs csomagját a klímastratégiai célok elérésének függvényében határozza meg.