Az olyan nagybankok, mint a JP Morgan vagy a Bank of America több milliárd dolláros veszteséget szenvedhetnek az Irma és Harvey hurrikánok miatt, mivel a károsultak nem fogják tudni törleszteni hiteleiket. A katasztrófáknak valószínűleg a gazdaság egészére nézve is hatása lesz.

Összesen mintegy 156 milliárd dollárnyi hitelre lesz hatással a két hurrikán a következő 12 hónapban a Goldman Sachs elemzői szerint, akik arra számítanak, hogy a Harvey miatt körülbelül 600 millió - 1,1 milliárd dollárnyi hitelt nem fognak tudni törleszteni az adósok, míg az Irma miatt 1,2-1,9 milliárd dollárnyi hitel dőlhet be.

A bedőlt hitelek tovább ronthatják majd a pénzügyi szektor stabilitását, amit eleve megtépáz majd az, hogy a biztosítóknak hatalmas összegeket kell majd kifizetniük. Egyes elemzők 65-100 milliárd dolláros teljes kárkifizetéssel számolnak.

A JP Morgan, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo egy részvényre jutó eredményét 1-2%-kal ronthatja a hurrikán, míg kisebb régiós bankok esetén, mint a Zions Bancorp, az atlantai SunTrust Banks és a dallasi Comercia Inc. 11, 19 és 6-10%-kal romolhat az EPS - vélik a Goldman elemzői.

A hurrikánok a reálgazdaságra nézve is komoly hatással lehetnek. Valószínű, hogy a Harvey lehet a világ legnagyobb kárt okozó hurrikánja, 108 milliárd dolláros veszteséget okozva a Bank of America elemzése szerint. Mindez a harmadik negyedéves növekedést 40 százalékponttal ronthatja, egészen 2,5%-ra.

(The Street)