Kilenc olyan nagybankot azonosított friss elemzésében a Nemzetközi Valutalalap, amelynek gondja lesz a nyereségtermeléssel. Köztük van a Deutsche Bank, az UniCredit és a Citigroup is.
Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!
Az IMF és a Világbank idei közgyűlését előkészítő, friss globális pénzügyi stabilitási jelentésében az IMF megállapította: a világ legnagyobb bankjai eszközállományának közel harmadát képviselő bankok nagy valószínűséggel nem lesznek képesek fenntartható profitabilitásra, ma is kihívásokkal küzdenek, és középtávú sérülékenység jellemzi őket.

Szokatlan, hogy egy ilyen intézmény konkrét bankokat is megnevezzen, de most 9 olyan nagybank is szerepel a listáján, amelyek átlagon aluli nyereségtermelő képességgel rendelkeznek, ezek:
  • a német Deutsche Bank,
  • az olasz UniCredit,
  • az amerikai Citigroup,
  • a brit Barclays és Standard Chartered,
  • a francia Société Générale,
  • a japán Sumitomo Mitsui, a Mizuho és a Mitsubishi UFJ.
Az érintett bankok egyike sem kommentálta "besorolását" a The Wall Street Journal megkeresésére.

Tobias Adrian, az IMF igazgatója szerint könnyen megeshet, hogy azok az intézmények, amelyek nem profitábilisak, nem lesznek képesek a jövőbeni sokkok ellen elegendő tőkét megképezni. "Pénzügyi stabilitási kockázat lehet a profitabilitás hiánya".

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy az elemzői konszenzus szerint ezek a bankok 2019-ben sem lesznek képesek elérni a 8%-os tőkearányos megtérülést, márpedig legalább ekkora ROE-ra szükség van ahhoz, hogy kitermeljék tőkeköltségüket, ami a bankszektorban minimálisan 8%.

Az IMF 30, a globális rendszer szintjén jelentősnek tekintett nemzetközi bankot vizsgált meg jelentésében, amelyek együttesen több mint 47 000 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek, a világ bankszektorának több mint harmadát reprezentálva.

Az IMF véleménye jelentős részben tükrözi a piac értékítéletét is. A Deutsche Bank részvényeivel például a könyv szerinti érték fele alatt kereskednek 2010 óta. A befektetők nem bíznak tehát a hosszú távú értéktermelésben. A társaság vezérigazgatójával kapcsolatban is egyre nagyobb az elégedetlenség, erről itt írtunk:

2017.10.10 12:55 Sorra fordulnak el a nagybefektetők a Deutsche Bank vezérétől
A Deutsche Bank legutóbb így is 8,5 milliárd, az UniCredit pedig 13 milliárd eurós tőkeemelést hajtott végre, a piac ezeket a gyenge profitabilitás ellenére gond nélkül lejegyezte.

Az UniCredit és a Deutsche Bank is a leggyengébb bankok közé került


Az UniCredit és a Deutsche Bank is a leggyengébb bankok közé került