A kínai bankoknak erősíteniük kellene a tőkepuffereiket, hogy a hitelállomány növekedését követő esetleges gazdasági visszaeséssel szemben védekezni tudjanak az IMF szerint.

2011 óta most először vizsgálta az IMF a kínai pénzügyi rendszert, az ázsiai országnak azt javasolják, hogy jelentősen és célzottan növelje a pénzintézeteinek tőkéjét. A Valutaalap által vizsgált legrosszabb eshetőségben a kínai bankok a GDP 2,5%-ának - vagyis 280 milliárd dollárnak - megfelelő tőkehiánnyal küzdenének amellett, hogy hatalmas nem teljesítő hitelállomány szakadna rájuk.

Az IMF 33 pénzintézeten végzett stressztesztet, ezek a pénzintézetek tartják kezükben az ország pénzintézeti eszközállományának mintegy háromnegyedét, a vizsgált pénzintézetekből 27 nem megfelelően tőkésített, legalább egy szempont szerint. Ha magasabb tőkepuffert képeznek, megfelelő védelmet tudnak felállítani az árnyékbanki veszélyekkel szemben, valamint arra az esetre, ha az állam implicit garanciáira már nem tudnak támaszkodni.

Hozzátették: Kína négy legnagyobb bankja megfelelő tőkével rendelkezik, inkább a kisebb játékosoknál van gond.

A kínai jegybank úgy kommentálta az IMF stressztesztjét, hogy maga az értékelés fair volt, a levont következtetések viszont nem állják meg a helyüket és Kína pénzügyi rendszere "viszonylag erős képességekkel" rendelkezik ahhoz, hogy megbirkózzanak a kockázatokkal.

(Bloomberg)