Sajtóértesülések szerint Peking arra utasította a kínai állam tulajdonában lévő bankokat (vagyis az ország legnagyobb pénzintézeteit), hogy "függesszék fel" az észak-koreai állampolgárok számláit. A szigorú lépés szakértők szerint jelentősen megszorongatja majd a dzsucseista rezsimet és a két ország közti kereskedelmet, viszont kikerülhető - írja a South China Morning Post.

A japán Kyodo News Network értesülései szerint három nagy állami bank, a Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China is felfüggesztette az észak-koreai tulajdonban lévő számlákkal való tranzaktálás lehetőségét Yanjiban, egy határ menti városban. Egyes fiókokban megtiltották azt is, hogy észak-koreai állampolgárok számlákat nyissanak.

A KNN szerint a számlákat nem fagyasztották be, ami azt jelenti, hogy a számlatulajdonosok még ki tudják venni a pénzüket.

A dél-koreai DailyNK hírportál ennél szigorúbb lépésről ír. Szerintük a négy nagy állami bank, az Industrial and Commercial Bank of China, a Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China is megtiltották a Kínában élő észak-koreaiaknak, hogy új számlákat nyissanak, a meglévő számláikat pedig befagyasztották.

Az elemzők szerint a tiltás szinte biztosan visszaveti majd a két ország közti kereskedelmet. Elsősorban az olajüzletet tépázza majd meg Kína lépése, ami a két ország közti kereskedelem egyik fő elemét képezi.

Az észak-koreaiak azzal tudják kikerülni a "szankciókat," hogy készpénzzel vagy cserekereskedelemmel üzletelnek tovább.

A hivatalosan még meg nem erősített, szigorú fellépés vélhetően az Egyesült Államok nyomására készült - az amerikaiak ugyanis másodlagos szankciókat helyeztek kilátásba Észak-Korea ellen. Ez azt jelenti, hogy minden olyan entitást szankcionálnának, amely olyan emberekkel üzletel, akik Észak-Koreához köthetők, ez pedig szinte biztosan érintené Kína legnagyobb bankjait is; akár le is vághatják őket a világ pénzügyi rendszeréről. Mivel Kína gazdaságának centrális része az állami tulajdonban lévő bankrendszer (illetve a fent is említett négy nagybank), a lépéssel vélhetően ezeket a pénzintézeteket próbálják "menteni" a szankciók elől.