Az új európai irányelv, a MiFID 2 januári életbe lépésével a világ legnagyobb bankjai európai részvénykereskedési bevételük 15%-ától búcsúzhatnak - írja a Bloomberg a Coalition Development elemzőcég adataira hivatkozva.

Az új elemzés becslései szerint az európai, közel-keleti és afrikai vállalati és befektetési banki tevékenységből származó bevétel 2,6%-kal eshet vissza a MiFID 2 januári életbe lépését követő két évben. A Coalition adatai szerint a kötvénykereskedési és banki bevételek 4,2, illetve 1,7%-kal eshetnek vissza.

A részvénykereskedésből származó bevételeknél kell igazán jelentős visszaesésekkel számolniuk a bankoknak, miután a banki elemzések lesznek leginkább negatívan érintve az új irányelv életbe lépésével, és ezek az elemzések a részvénybevételek esetében teszik ki a legnagyobb arányt.

A Greenwich Associates adatai szerint a júniussal bezáruló 12 hónapban az európai intézmények összesen 2,9 milliárd dollárt fizettek részvénykereskedési díjként, ennek 46%-át pedig a részvényelemzésekért fizetett díjak tették ki. Idén eddig közel 7 milliárd dollárnyi bevétel folyt be a nagybankoknál a részvénykereskedési üzletből, ennek mintegy 15%-a "veszhet oda" a MiFID 2 életbe lépésével.

Címlapkép: Shutterstock