A következő gazdasági lassulást, esetleg válságot a bankszektoron kívüli kockázatok okozhatják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint. Figyelmeztettek: a G-20-as gazdaságok pénzügyi szektoron kívüli adóssága már magasabb szinten van, mint a válság előtt volt.

A pénzügyi szektoron kívül adósság kategóriájába tartozik az államadósság, a háztartások adóssága és minden olyan vállalati adósság, amit nem bankok, pénzügyi intézmények vettek fel. A G-20-as gazdaságokban ennek mértéke most 135 000 milliárd dollár, vagyis a 2016-os aggregált GDP 235%-a. Ezzel bőven sikerült átlépni a 2006-os, 210%-os GDP-arányos hitelállományt az IMF adatai szerint.

Az alacsony kamatok és mérsékelt volatilitás miatt a rövidtávon még lehet "derűlátóan" tekinteni a gazdaságra a Valutaalap szerint, az adósságállomány növekedése viszont tovább növeli majd a kockázatokat a világgazdaságban.

Az IMF hozzáteszi, hogy ahogy egyre inkább keresik a hozamot a befektetők, a gazdaság sérülékenysége egyre inkább a bankszektoron kívülre kerül, az eszközárak pedig extrém magaslatokba szöknek bizonyos piacokon.

A jelentésben azt is leírják, hogy a monetáris szigorításnak komoly következményei lesznek, körülbelül harmad akkora recesszió lehet, mint a 2008-as gazdasági válság évei alatt. A Fed monetáris szigorítása elsősorban a feltörekvő piacokat vághatja a földhöz, főleg azokat az országokat, melyeknek magas a dollárban denominált adóssága. Ilyen többek közt Kína is, ahol a bankok eszközállománya már a GDP 310%-ának megfelelő értéket tesz ki, miközben 2012-ben ugyanez a szám még "csak" 240% volt - nem is beszélve az ország tetemes árnyékhitel-állományáról.

A Valutaalap úgy véli, hogy idén 3,6%-ot, míg jövőre 3,7%-ot nőhet a világgazdaság. A globális növekedési kilátásokról és a magyar vonatkozásról itt írtunk:
2017.10.10 15:00 Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka
2017.10.10 15:00 Vagy behúzza a kéziféket Magyarország, vagy nem lesz igaza az IMF-nek
(CNBC)