Előfizetői tartalom

Elfogadták az új bázeli bankszabályokat, íme a lényeg

Portfolio
A Bázel IV ajánlás keretein belül a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS) több területen is újragondolta a korábbi szabályozásokat. A fókuszban többek között a kockázattal súlyozott eszközérték (RWA) számítása, a hitelezési kockázat sztenderd megközelítésének kockázatérzékenyebbé formálása, a belső minősítésen alapuló modellek korlátozása, valamint egy, a sztenderd minősítés alapján meghatározott tőkéhez kötött 72,5%-os minimum tőkeszint szerepelnek. Martin Neisen, a PwC Németország cégtársa úgy fogalmazott, hogy az eredetileg javasolthoz képest kevésbé szigorú szabályok ellenére egyes európai bankoknak 10-15%-os RWA növekedéssel kell szembenézniük.

December 7-én a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság több olyan dokumentumot tett közzé, melyek a tőkemegfelelésre vonatkozó minimum korlátok és az RWA számítására vonatkozó felülvizsgált követelményeket tartalmazzák. Ezekben a publikációkban válik kézzelfoghatóvá a BCBS 2012 óta végzett munkája, melynek célja a Bázel III keretrendszer továbbalakítása volt. A Bázel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés