Nagy osztalékemelési hullám jöhet az amerikai bankrendszerben, a Goldman Sachs szerint körülbelül egy tucat amerikai bank fizethet a nyereségénél is nagyobb osztalékot.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Financial Times által idézett elemzés szerint a Fed által az idei stressztesztek során megvizsgált 34 bank közül mintegy egy tucat kérhet a jegybanktól engedélyt arra, hogy az aktuális nyereségénél is nagyobb osztalékot fizethessen. Köztük lehet a Citigroup és a Morgan Stanley is.

A PwC szerint még a stressztesztekben alkalmazott legszigorúbb forgatókönyvek esetén is elegendő többlettőkével rendelkezhet több bank is ahhoz, hogy a nyereségén felül is fizessen osztalékot.

2011 óta korlátozza az amerikai jegybank a bankok osztalékfizetését, azóta rendszeresen vizsgálják stressztűrő képességüket is.

Idén 34 bank fogja közzétenni stressztesztjének eredményét, mégpedig ezen a héten csütörtökön.


A nagyobbak közül 13 bankot egy második vizsgálatnak is alá fognak vetni, hogy kiderüljön, elég erősek-e a tőkemenedzsment terén.

A bankok szabályozását a Trump-adminisztráció az utóbbi napokban jelentősen könnyítette, erről itt írtunk:2017.06.09 08:46 Elfogadták Trumpék nagy Wall Street-i dobását