A pénteki záróárfolyamhoz képest 35%-os diszkonttal kezdi meg holnap új részvényeinek kibocsátását a Deutsche Bank. Az április 4-éig tartó részvénykibocsátás során 8 milliárd euró bevonását tervezi a legnagyobb német bank.
Kereskedés Deutsche Bank-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A társaság vasárnapi közleménye lényegében megfelel a bank előzetes közlésének, illetve az ez alapján kialakult elemzői várakozásoknak. A részvénykibocsátás lényege:
  • tőkehelyzetének javítására a bank 8 milliárd eurót tervez bevonni, így elsődleges (CET1) tőkemutatója 11,9%-ról 14,1%-ra emelkedhet,
  • a részvénykibocsátás március 21-től április 4-ig tart,
  • a kibocsátási árfolyam 11,65 euró lesz, ami 35%-os diszkontot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest, és 41%-kal alacsonyabb annál a szintnél, amikor a Bloomberg először számolt a tőkeemelés szándékáról,
  • 687,5 millió darab új részvényt bocsátanak ki, összhangban a bank március 5-ei bejelentésével,
  • a jelenlegi részvényesek két meglévő részvényük után jegyezhetnek le egy újat.

2010 óta ez lesz a negyedik tőkeemelés a Deutsche Banknál - emlékeztet a Bloomberg. Elemzők szerint a mostani piaci környezet kifejezetten kedvező a legnagyobb német bank tervének megvalósítására, hiszen szeptemberi mélypontja óta közel 80%-ot emelkedett a bank árfolyama, mutatva a piaci optimizmust.
A siker borítékolható: a teljes összegre jegyzési garanciát vállaltak befektetési bankok, számuk vasárnapra elérte a 30-at. Úgy hírlik, hogy a Deutsche Bank legnagyobb részvényesei, a katari királyi család, valamint a kínai HNA Group meglévő részesedésénél akár nagyobb arányban tervez részt venni a jegyzésben.


A 8 milliárd eurós részvénykibocsátás mellett a Deutsche Bank további 2 milliárd euróval szeretné növelni tőkéjét vagyonkezelési üzletágának két éven belüli tőzsdére vitelével, valamint kisebb érdekeltségek és portfóliók értékesítése segítségével. A társaság fontolgatja indiai és néhány európai (köztük spanyol) lakossági tevékenységének eladását is.

Kezdődik a Deutsche Bank nagy akciója, íme a részletek