A Raiffeisen Bank International (RBI) 367 millió eurós profitról adott számot az idei második negyedévre vonatkozóan, vagyis csaknem háromszorozta a bank a nyereségét. Az előzetesen közzétett 365 milliós profitnál kicsivel még jobban sikerült a negyedév. A bank részvényeinek árfolyama 1,4 százalékos pluszban járt a nyitás utáni percekben.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Raiffeisen Bank International - a magyarországi Raiffeisen Bank tulajdonosa - 367 millió eurós nyereségről jelentett az idei második negyedévre vonatkozóan, ami az egy évvel korábbi profit csaknem háromszorosa. Az első félévben 587 millió eurós nyereséget ért el a bank, ami pedig a tavalyi első féléves profit bő 2,5 -szerese.

A bank kockázati költségei mérséklődtek, az NPL ráta 7,3 százalékra csökkent. A negyedévben 4 millió eurós visszaírást hajtottak végre, az egész félévben pedig 76 millió eurónyi céltartalékot képeztek, míg tavaly ez az első félévben még 403 millió euró volt. A bank menedzsementje az eszközök minőségének további javulására számít.

A bank nettó kamatbevétele kis mértékben emelkedett, 1588 millió euró volt a félévben az alacsony kamatkörnyezet ellenére, díj- és jutalékbevétele pedig az egy évvel korábbi 773 millió eurónál magasabb, 842 millió euró volt a félévben.

A bank a jelentésről kiadott közleményben megjegyzi: a lengyel leánybankjának tőzsdére vezetését egyelőre felfüggesztette. A menedzsment a hitelezési volumen stabilizálása után egy számjegyű éves növekedést célzott meg. 2017 egészében jóval alacsonyabb hitelezési költségekkel számol, mint tavaly (akkor ez 758 millió euró volt). Középtávon 50-55 százalékos költség/bevétel arány és 14 százalékos adózás előtti sajáttőke-arányos megtérülés elérését tervezik.

Közel háromszorozta profitját a Raiffeisen