Barátságosan reagált ma reggeli közleményében az EBRD a végrehajtási törvény módosítására, pedig ezzel értékelésünk szerint megszegte Magyarország a 2015. február 9-ei megállapodást, amely enyhülést indított el a kormány és a bankok viszonyában. Az EBRD most együttműködést ajánlott a Parlamentnek.

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!


A bankokkal kötött megállapodásában, pontosabban az EBRD-nek és az Erste Banknak tett 2015. február 9-ei szándéknyilatkozatában a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy nem vezet be további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra. Első értékelésünk szerint a lakásárverések kikiáltási árának megemelése egy múltkori törvénymódosítással az egyezség megsértését jelentette Magyarország részéről.

Az EBRD most először szólalt meg az ügyben, méghozzá megértően: közleményük szerint együtt fognak dolgozni a Parlamenttel a lépés hatásainak vizsgálata, az esetleges negatív hatások enyhítése során. Ahogy arról korábban részletesen is írtunk, a lépés következménye az árverések elhúzódása, valamint a nem fizető jelzáloghitelesek és ezzel együtt hitelezőik érdekeinek sérelme lesz. A lépés egyetlen céljának az tűnik, hogy a választások előtti évben ne legyen tele a sajtó a lakásárverésekről szóló hírekkel. Ehhez képest az EBRD megértően és barátságosan viszonyult a témához ma reggeli közleményében, íme:

Az EBRD és a magyar hatóságok megállapodtak egy olyan munkacsoport létrehozásában, amelynek feladata a magyar Parlament által nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény bankszektorra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint megoldási javaslatok készítése az esetleges negatív hatások enyhítésére.

A Magyar Kormány és az EBRD 2015 februárjában egyetértési megállapodást (MoU) írt alá a magyar pénzügyi szektor megerősítésére, hatékonyságának és nyereségességének javítására, valamint a hitelezés fellendítésére. A finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

A megállapodás értelmében a magyar kormány vállalta, hogy “a makrogazdaság stabilitásának megteremtése érdekében elősegíti a biztos és kiszámítható gazdasági környezet megteremtését." A megállapodás sikeres végrehajtása pozitív hatással volt a gazdasági fejlődésre és erősítette a helyi bankszektort.

Az EBRD a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságúnak tartja olyan stabil üzleti környezet megteremtését és fenntartását, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságot és a fogyasztókat szolgálja. A Bank elkötelezett amellett, hogy folytassa gyümölcsöző együttműködését a magyar hatóságokkal és intézményekkel, így a Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel.


A címlapkép forrása: MTI/ Máthé Zoltán

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!