Több mint 5 százalékot emelkedett tegnap az olasz Monte dei Paschi di Siena árfolyama, miután a specializált alapkezelést végző Quaestio nem teljesítő hiteleket vásárolt tőle 800 millió euróért.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Financial Times beszámolója szerint a milánói székhelyű Quastio közölte: a bank 25 milliárd eurónyi nem teljesítő hitele egyik szeletének 95%-át értékesítette Italian Recovery Fund nevű alapja számára. A tranzakció újabb jele annak, hogy oldódnak a korlátok az olasz nem teljesítő hitelek piacán.

A toszkán Monte dei Paschi di Siena 68%-ban az olasz pénzügyminisztérium tulajdona azóta, hogy olasz állami segítséggel sikerült a felszínen tartani tavaly a pénzintézetet.

Az olasz bankrendszer nem teljesítő hitelei adják az eurózóna nem teljesítő hitelállományának negyedét, így messze a legnagyobb arányt képviseli. A hatóságok, különösen az Európai Központi Bank szemét régóta szúrja ez, a helyzet gyors rendezésére máig nem sikerült érdemi megoldást találni. A Bank of Italy legfrissebb adatai szerint novemberben 173 milliárd eurón állt a nem teljesítő hitelek bruttó állománya Olaszországban, ami 6,4%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi állományhoz képest.