Megtalálhatták a választ arra, hogy az olasz bankok milyen módon szabaduljanak meg az őket terhelő nem teljesítő hitelektől. Az erősen vitatott javaslat segítségével a pénzintézetek anélkül értékesíthetnék alacsonyabb áron rossz hiteleiket, hogy javítaniuk kellene tőkemegfelelésüket - írja a Bloomberg.Peter Simons, az Európai Parlament törvényhozója lehetőséget adna a régió bankjainak, hogy anélkül értékesítsék nem teljesítő hiteleiket, hogy hozzájuk igazítanák a nemteljesítéskori veszteségrátjukat (LGD). A ráta azt mutatja meg, hogy egy ügylet bedőlése esetén a kitettség mekkora része válik veszteséggé, ez általában jelentősen rontja a pénzintézetek tőkemegfelelését. A javaslat ellenzői szerint az engedmény azokat a bankokat hozná előnybe, amelyek még nem szabadultak meg rossz hiteleiktől, míg büntetné azokat, akik már elkezdték nem teljesítő hiteleik leépítését.

Az európai hatóságok már nagy erőfeszítéseket tettek, hogy csökkentsék az ország bankszektorának rossz hiteleinek arányát, azonban eddig nem jutottak megegyezésre a probléma megoldásával kapcsolatban. Az idei év jelentős csökkenése ellenére az olasz pénzintézetek mérlegét még mindig 324 milliárd euró értékű nem teljesítő hitel nyomja, amely a legnagyobbnak számít Európában.

A jelenlegi szabályok szerint, ha egy bank a tervezettnél olcsóban értékesíti nem teljesítő hiteleit, akkor módosítania kell a kockázati modelljeit, mely rontja a pénzintézet tőkemegfelelését. A Bank of Italy kutatói szerint, ha 12%-kal emelkedne az LGD, akkor várhatóan 90-190 bázisponttal romlana az olasz bankok elsődleges tőkemutató, mely a pénzintézetek pénzügyi stabilitását mutatja.

Daniele Nouy, az EKB bankfelügyeleti vezetője szerint az LGD módosítása alóli mentesség azokat a bankokat büntetné, akik már nagy áldozatokat hoztak a nem teljesítő hiteleik leépítése érdekében, ráadásul az intézkedés jelentősen rontaná a bankkockázati modellek hitelességét is. Sokak szerint azonban az elsődleges cél a bankszektor rossz hitelektől való megtisztítása, és ehhez megfelelő ez az eszköz.