"Hirtelen, fertőző és veszélyes" pénzügyi kockázatok leselkednek Kínára és rajta keresztül a világra a kínai jegybank kormányzója szerint. A hamarosan nyugdíjba vonuló Csou Hsziao-csuan nézeteit most a Bloomberg foglalta össze.

A kínai jegybank 69 éves, 15 éve pozíciójában lévő kormányzója nem először kongatja meg a vészharangot, a világ Kínán kívüli tőzsdéi azonban egyelőre nem sok ügyet vetnek arra, amit mond.

Legutóbb, szombaton a kínai jegybank honlapjára írt hosszú értekezést a vezető, aki úgy véli:
  • a kínai pénzügyi rendszer egyre nagyobb mértékben sérülékeny a magas tőkeáttételek miatt,
  • miközben a pénzügyi rendszer állapota összességében egészségesnek tűnik, rejtett kockázatok sora épül fel, amelyek "komplexek, azonnaliak, fertőzőek és veszélyesek",
  • Kínának szigorítania kell a szabályozáson, és el kell érnie, hogy a pénzügyi piacok jobban szolgálják a reálgazdaságot,
  • ugyanakkor a kínai kormánynak enyhítenie kellene a tőkekorlátozásokon, és lazítania kellene a Kínában működő, külföldi székhelyű pénzügyi intézményekre nehezedő működési korlátokon.
Szerinte a magas tőkeáttétel a végső magyarázó oka Kína pénzügyi sérülékenységének. A reálgazdaságban ez túlzott eladósodást, a pénzügyi szektorban pedig túl nagy hitelnövekedést jelent.

A hongkongi tőzsde két hete nem látott csökkenést mutatott hétfőn, a sanghaji pedig három egymást követő napon esett, ugyanakkor a külföldi tőzsdék egyelőre nem tükrözik a kínai jegybankelnök által beharangozott pénzügyi fertőzést.

A kemény retorika ellenére továbbra is száguld a hitelezés Kínában, az aggregált finanszírozási összeg hat hónapja nem látott értéket, 1820 milliárd jüant (ez mintegy 274 milliárd dollár) ért el szeptemberben. A tíz évvel korábbi 104%-ról 159%-ra nőtt a vállalati hitelállomány GDP-arányos értéke 2016-ban.