A ciprusi hatóságok tegnap bejelentették, hogy létrehoznak egy alapot azoknak a betéteseknek a kisegítésére, akik 2013-ban súlyos veszteségeket szenvedtek, miután az ország több bankját részben az ő pénzükből kellett kimenteni - írja a Reuters.Harris Georgiades, Ciprus pénzügyminisztere szerint az alap által kezelt vagyon értéke 25 millió euró lesz, amit ha szükséges, az állami kasszából fognak pótolni. Hozzátette, hogy ez nem fogja rögtön orvosolni a helyzetet, de jó kiindulási pont lehet a bajba jutott betétesek kisegítésére.

Rengeteg ember vesztette el összesen több mint 100 000 euró értékű megtakarításait a Cyprus Popular Bankból, amikor az Európai Unió és az IMF 10 milliárd euró értékű pénzügyi segélyt nyújtott a ciprusi bankszektornak 2013-ban. A bankmentés feltétele volt ugyanis az önrész vállalása, amit a pénzintézet a saját betétesei vagyonából tudott csak előteremteni. Hasonlóan jártak a Bank of Cyprus ügyfelei, akiknek a megtakarításából tőkésítették fel a bankot a részvények konverziójával.

A két pénzintézet az után került bajba, hogy 2012-ben az Európai Unió és IMF vezénylésével jelentős összegeket írtak le a görög államadóságból, aminek negatív hatásai Ciprust is elérték.

A bajba került betéteseket kisegítő alapot a ciprusi parlament és a szigetország kabinetje által lefektetett iránymutatások alapján fogják irányítani. A hatóságok azt is fontolóra veszik, hogy állami vagyon is kerüljön az alapba - mondta az ország pénzügyminisztere.