Az Egyesült Államok kongresszusának egy külügyi testülete egyoldalú szankciókat varrna azoknak a kínai nagybankoknak a nyakába, amelyek jelentős amerikai jelenléttel bírnak és mégis üzletelnek Észak-Koreával.

Ed Royce, a testület elnöke azt mondta egy meghallgatáson, hogy az olyan nagybankokat, mint a China Merchants Bank, sőt, még az egyik legnagyobb kínai állami bankot, az Agricultural Bank of China is szankcionálnia kellene az Egyesült Államoknak, ha nem szakítanak meg minden kapcsolatot Észak-Koreával.

Royce szerint a kongresszusnak "gyorsan és agresszívan" kell betartatnia az ENSZ szankcióit, amelyeknek célja, hogy Észak-Koreát rakétaprogramjával együtt még inkább elvágják a világtól.

Korábban Steve Mnuchin, Amerika pénzügyminisztere is figyelmeztette Kínát: plusz szankciókat kaphatnak, ha nem hajtják végre az ENSZ szankcióit és korlátozásait Észak-Koreával szemben. Mnuchin szerint az is szóba jöhet, hogy levágják a kínaiakat a nemzetközi dollárrendszerről, ami "elég jelentős" intézkedés lenne.

Eddig úgy tűnik, sikeres a Kínára való nyomásgyakorlás, Peking arra utasított több kínai bankot, hogy függesszék fel az észak-koreai állampolgárok tranzakcióit és az új számlák megnyitását. Erről itt írtunk:
2017.09.11 08:47 Döntött Kína: befagyasztják az észak-koreaiak számláit

(South China Morning Post)