Javul a kínai bankok eszközeinek a minősége és az őket körülvevő makrogazdasági környezet is egyre stabilabb - vélik a Moody's Investors Service elemzői, akik szerint a pénzintézetek finanszírozási profilja is javult.

A hitelminősítő szakemberei úgy vélik, hogy a kínai hatóságok közbelépése miatt a bankok egyre kevésbé támaszkodnak piaci forrásokra, az alacsonyabb kamatmarzsok miatt viszont a nyereségességük is megcsappant.

A Moody's szenior elemzője hozzátette: szerinte a kínai hatóságok sikeresen kezelik a kockázatokat és folyamatosan számolják fel az árnyékbankokat, illetve a bankközi tevékenységeket. Mindez bár stabilabbá teszi a bankrendszert, a pénzintézetek nyereségességét is rontja.

A hitelminősítő 16 kínai bankot vizsgált, amelyek az ország pénzintézeti eszközállományának mintegy 70%-át tartják a kezükben. Ezeknek az átlagos eszközállomány-növekedése jelentősen lassult 2017 első félévében, 4,4%-ra, részben a kötvénypiacon való befektetési volumen csökkenése miatt.

A pénzintézetek hitelportfóliói is javulnak: a "különleges említésű" (vagyis potenciálisan nem teljesítő) hitelek aránya 27 bázispontot esett a teljes hitelállomány 3,02%-ára, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya pedig 0,73%-ra esett vissza, az egy évvel ezelőtti, 1,27%-os arányszámhoz képest.

A vizsgált bankok legjobb minőségű, tier 1-es tőkearánya átlagosan 10,85% jelenleg, ami a fél évvel ezelőtti arányszámhoz képest kilenc bázispontos romlást jelent. A pénzintézetek likviditása stabil, a 16 bank hitelállománya átlagosan a betétállomány 83,5%-a.

(The Star)