Jelentős tőkeemelésre szorulhatnak egyes európai nagybankok, hogy csökkentsék tőkeáttételüket - írja a Financial Times. Ha az amerikai bankok tőkével való ellátottságát vesszük alapul, az európai bankrészvények piacán még nagy hígítással járó részvénykibocsátásokra lehet szükség.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A Katalónia elszakadása miatti, spanyol bankokkal kapcsolatos bizonytalanság ellenére nagyon jól teljesítenek az utóbbi időben az európai bankrészvények: az MSCI Europe Banks Index az elmúlt egy évben közel harmadával emelkedett, ami a legjobb teljesítmény 2013 óta.

A piac a hitelezési aktivitás növekedését, a kockázatokkal súlyozott eszközérték bővülését és ezáltal a bankok tőkeigényének növekedését várja. Már tavaly is ez volt az elsődleges oka az európai banki tőkeemeléseknek, ugyanakkor a tőkeáttétel kis mértékben így is emelkedett.

A brit üzleti napilap szerint most úgy tűnik, hogy egyes európai bankok tőkéje nem lesz képes tartani a lépést az eszközérték bővülésével, nem termelnek ugyanis elegendő profitot. Az Európai Központi Bank friss javaslatai a nem teljesítő hitelek céltartalék-fedezettségére fókuszálnak, ugyanakkor egyes elemzők szerint a tőkével kapcsolatos kockázatokat nem kezelik megfelelően.

Ahhoz, hogy az európai bankok elérjék az USA-ban előírt 14-szeres tőkeáttételt annak csökkentése révén, 300 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szükségük - jelezte előre a Berenberg. Ha ennek csak a felét gyűjtené be részénykibocsátás formájában a kontinens bankszektora, az is a teljes piaci kapitalizációja 13%-át jelentené, ami jelentős részvénypiaci hígulást jelez előre. Persze nem feltétlenül kell az amerikai benchmarkot hüvelykujjszabálynak tekinteni.

Különösen a spanyol Sabadellnek, valamint a francia Natixisnek és Crédit Agricole-nak lehet szüksége nagyobb tőkére a mostaninál.