Jim Cramer, a CNBC Mad Money című pénzügyi műsorának házigazdája kifejtette, hogy szerinte az amerikai bankszektort agyonnyomják az Obama-kormány válságkezelése alatt bevezetett szigorú szabályozások, de ez hamarosan változhat - írja a CNBC.A válság után bevezetett szigorú előírások lehetetlenné teszik a kockázatosabb bankolást és a pénzintézetek osztalékfizetésének növelését jegybanki jóváhagyáshoz kötik.

Azonban Donald Trump új jelöltje a Fed bankfelügyeletének alelnöki pozíciójára változtathat a helyzeten. Cramer szerint az októberben kinevezett Randas Quarlesnak nagyon örülhetnek azok, akiknek érdekeltségei vannak a bankszektorban. Quarles már a kongresszus előtti meghallgatásán megjegyezte, hogy a válság alatt elfogadott Dodd-Frank törvény felülvizsgálatra szorul. Azt is kifejtette, hogy szerinte a Fed stressztesztjei - melyek azt vizsgálja, hogy egy pénzintézet kibírna-e egy újabb válságot - nem elég transzparensek.

A műsorvezető szerint amennyiben Quarles kinevezése a bankok szabadabb osztalékpolitikájához, a Fed stressz-tesztjének átláthatóbbá tételéhez és a Fed kamatemelési ciklusának megkezdéséhez vezet, azzal a befektetők nagyon jól járhatnak. Minden kamatemelés növeli a bankok teljes osztalékhozamát, és amennyiben a bankok megkezdik a részvényeik visszavásárlását, az egy részvényre jutó osztalékok is emelkedni fognak - véli Cramer.

Egy újabb jó hírre a JP Morgan és a Citigroup részvényei is kilőhetnek, ami az egész piacot magával rántaná, állítja Carmer.