Át kell alakítaniuk európai működésüket az orosz bankoknak, ha le akarnak kerülni az Európai Központi Bank "jelentős intézményeket" tartalmazó listájáról, amelynek értelmében az eddiginél jóval nagyobb tőkét kellene megképezniük - írja a Financial Times. A VTB már konkrét lépéseket tett ennek érdekében, a Sberbank viszont kivár, és még csak fontolgat hasonlókat.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Andrej Kosztyin, az állami tulajdonban lévő VTB Bank vezérigazgatója közölte: azt tervezik, hogy megszüntetik franciaországi tevékenységüket, európai központjukat pedig Bécsből Frankfurtba telepítik át, csökkentve ezzel is a szükséges működési engedélyek számát.

Jelenleg Franciaországban 60, Németországban és Ausztriában pedig több mint 240 alkalmazottal rendelkezik a bank, három európai központjukat egyre redukálnák.

Az egyszersmind költségcsökkentést is jelentő lépéssel a VTB egyik fő célja az, hogy lekerüljön az Európai Központi Bank 125 bankot tartalmazó "jelentős intézmény" listájáról, amely az EKB által felügyelet és rendszeresen "stressztesztelt" pénzügyi intézményeket tartalmazza.

A VTB legnagyobb hazai versenytársa, a szintén állam által ellenőrzött, és Magyarországon is jelen lévő Sberbank viszont kivár. A társaság 8 országban rendelkezik működési engedéllyel, és szintén a szervezet egyszerűsítését fontolgatja.

2015-ben a Sberbank és a VTB is elbukott az EKB stressztesztjén, ezért 240, illetve 200 millió eurónyi többlettőkét kellett injektálnia osztrák egységébe. Herman Gref Sberbank-vezér erre reagálva kemény kritikával illette az európai szabályozást.