A magyar háztartásoknak közel 1800 milliárd forintnyi vagyona hever életbiztosításban, ennek 56%-át végső soron magyar állampapírba fektették be a biztosítók - derült ki az MNB friss kiadványából.

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan a tartalékok egyharmadát tartják állampapírban a biztosítók, Magyarországon tehát csaknem duplája a kiszámítható pénzáramlást nyújtó, likvidebb értékpapíroknak számító hazai állampapírok részaránya. Ebben a befektetési jegyen keresztül tartott állampapír-állomány is benne van.

Sokan nem tudják: mibe fektetik a pénzünket a biztosítók?


A második legnagyobb arányt az egyéb kötvények képviselik, ezek elsősorban hazai és külföldi nagybankok, vállalatok által kibocsátott kötvények. Különösen a befektetési egységhez kötött, unit-linked életbiztosítások esetében magas a részvények aránya is, és az utóbbi időszakban az életbiztosítások mögött álló befektetések esetében is nőtt az ingatlanpiac jelentősége.

Sokan nem tudják: mibe fektetik a pénzünket a biztosítók?


A nem unit-linked életbiztosítások esetében hagyományosan nagy, csaknem 90% a magyar állampapírok aránya, ugyanakkor ezeknél is találunk kockázatosabb befektetéseket is. Az ábráinkon szereplő számokat a Magyar Nemzeti Bank ezen a héten megjelent "Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentés" című kiadványából vettük, a jelentés lényegi üzeneit itt foglaltuk össze:

2017.06.15 11:06 Egy teljes generáció hiányzik a nyugdíjpénztáraknál

Sokan nem tudják: mibe fektetik a pénzünket a biztosítók?