Falnak ütközött a gyorsuló brit lakossági hitelezés, ahogy nő a bankok félelme a fedezetlen kölcsönök bedőlésétől - írja a Bloomberg.A Bank of England kedden publikált felmérése szerint a pénzintézetek szigorították a hitelezési feltételeket, miután érzékelhetően nő a nem teljesítő hitelek aránya. Az elmúlt időszakban a szabályozók többször figyelmeztették a bankokat, hogy a hitelezés bővülése továbbra is eléri az évi 10 százalékot, ami veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra.

A háztartások számára elérhető hitelmennyiség egész szeptemberben alacsonyabb volt az igényelt hitelmennyiségnél és a különbség tovább nőhet a negyedév során. Az angol jegybank felméréséből kiderül, hogy a bankok - köztük a Barclays, Lloyds Banking Group és a Royal Bank of Scotland - a kedvezőtlen gazdasági kilátásokkal és a kockázati étvágy csökkenésével magyarázzák a hitelezés visszafogását.

A pénzintézetek rövidítettek azon a kamatmentes időszakon is, amit a hitelkártya tulajdonosok minden számlázási ciklus végén kapnak. Andrew Bailey, a brit pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hatóság (FCA) elnöke figyelmeztetést adott ki:
5 millióra nőtt azoknak a hitelkártya tulajdonosoknak a száma, akiknek gondot okozhat az e havi hiteleik visszafizetése.


A brit háztartások gyors eladósodása égető kérdés az ország számára. A Bank of England pénzügyi bizottsága (Financial Policy Committee) szeptemberben figyelmeztetette a pénzintézeteket, hogy a hitelek bedőlése nagyobb veszteségeket okozna számukra, mint egy gazdasági recesszió.

A hitelkártya hitelek értékében nem történt érdemi változás, de a fedezetlen hitelezés más formái jelentősen növekedtek. Ráadásul, ahogy már írtunk róla az emelkedő árak és csökkenő reálbérek hatására lelassult a háztartások bankbetétekben tartott megtakarításainak növekedése:

2017.09.26 16:22 Elkezdték felélni megtakarításaikat a britek