Esik az olasz bankok részvényárfolyama az EKB hitelezési céltartalékképzés szabályozási terve miatt. Pár befektető a bankok mögé állt és a szabályok enyhítését kéri - írja a Bloomberg.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Ahogy már írtunk róla, az aggodalmak a szeptemberi EKB döntés miatt alakultak ki, miszerint minden újonnan nem teljesítőnek sorolt hitel után száz százalékos céltartalékot kellene képezniük az eurózóna pénzintézeteinek. Az olasz bankszektornál van a eurózóna nem teljesítő hiteleinek egyharmada. Az Európai Központi Bank új szabályozásának hatására az elmúlt hat napban 6,9 százalékot zuhant az olasz bankszektor részvényárfolyamát követő FTSE MIB Index árfolyama.

2017.10.06 10:20 Olaszország beszólt az EKB-nak
Ronald Petitjean, a párizsi LA Francaise Inflection Point alapkezelője szerint indokolatlanul nagy volt az esés. Úgy véli, hogy a piac túlreagálja az EKB döntését, és az IMF javuló növekedési előrejelzése csökkenteni fogja az olasz bankszektor állapotával kapcsolatos aggodalmakat. A kedden kiadott GDP előrejelzés igazolta az alapkezelő feltételezéseit, mivel a bankok árfolyamindexe 2,3 százalékkal tudott emelkedni.

Pár hónappal az EKB döntése előtt az olasz kormánynak meg kellett mentenie a Banca Monte dei Pachi di Sienát, ami több ezer munkahely megszűnéséhez és a bank eszközeinek eladásához vezetett. Eközben az ország legnagyobb bankja, az UniCredit csökkentette rossz hitelállományát és 13 milliárd euróval emelte tőkéjét, valamint a kormány 17 milliárd eurót szánt arra, hogy leépítse a Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca nem teljesítő hiteleit.

Matteo Barncolini, a BPER Banca alapkezelője szerint ezek az intézkedések segíthetik az olasz bankszektort lábra állni, de az Európai Központi Bank új előírásai veszélyeztetik a folyamatot. Hozzátette, hogy szerinte van esély a közös megegyezésre.

Szerdán az Európai Bizottság valamelyest csökkentette az aggodalmakat azzal, hogy bejelentette, egyedi esetekben hajlandó módosítani a céltartalékképzés előírásait, azonban konkrét javaslatokkal még nem állt elő.

Míg az EKB felügyelőbizottságának legtöbb tagja támogatja a javaslatot azzal kapcsolatban, hogy két éves határidőt adjanak az eurózóna bankjainak arra, hogy összegyűjtsék a szükséges céltartalékot, Olaszország és pár másik tagállam ódzkodik az intézkedéstől. A Societe General elemzője szerint az olasz bankszektornak nagy veszteségeket okozna az előírás, és a hitelezés visszaeséséhez vezethet.

A Goldman Sachs elemzője szerint azonban a a szigorúbb szabályozás javítja a pénzügyi rendszer stabilitását. Hosszú távon a nem telesítő hitelek átstrukturálása csökkenti a bankok veszteségeit és ezzel a bankmentések száma is vissza fog esni.

Az erősebb bankrendszer Olaszország egész gazdaságát erősítheti, ami jó úton halad ahhoz, hogy elérje a 2010-es GDP növekedés szintjét.