A kínai nagybankok a hónapban teszik közzé pénzügyi jelentéseiket, ezekből kiderül majd, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának pénzintézetei hogy veszik azt, hogy a kormány a folyamatos eladósodással próbálja felvenni a harcot és kiderül az is, hogy a pénzintézeteknek mennyi kockázatos eszközük, árnyékhitelük van.

A kínai bankok stabilitása rengeteg befektetőt érdekel, mert az ország teljes pénzügyi eszközállományának 90%-a a kezükben van a Reuters adatai szerint. Sok befektető aggódik, mivel minden jel szerint az ázsiai ország pénzintézetei olyannyira nem tudták menedzselni a kockázataikat, hogy a szabályozónak kellett közbeavatkoznia, félvén, hogy a növekvő adósságállomány instabillá teszi a gazdaságot.

Ma kerül nyilvánosságra majd az első jelentés; ezeknek a legérdekesebb része kétség kívül az lesz, hogy egyes bankok mennyi kockázatos eszközzel rendelkeznek és mekkora a kitettségük az árnyékbanki szektorba.

Árnyékbanknak számít lényegében majdnem minden nem hagyományos pénzügyi szolgáltató; a nem pénzintézeti hitelezéssel foglalkozó szereplők, illetve azok, amelyek befektetési termékeken keresztül hiteleznek. Ezekről itt írtunk:
2017.05.22 10:40 Félelmetes árnyékvilág döntheti romba a világ második legnagyobb gazdaságát
A várakozásokkal kapcsolatosan a Nomura elemzői elmondták: ők elsősorban a kamatmarzsokat és díjbevételeket figyelik a mérlegen belüli és kívüli kockázatok mellett. A nagy árnyékbanki kitettség elsősorban a kisebb bankoknál lesz prominens. A kis- és közepes bankok állóképessége pedig a teljes kínai bankszektor stabilitásának kiváló indikátora.

(CNBC)