Az MNB a teljes hiteldíj-mutató feltüntetésére, számítására és a THM maximum mértékére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt 4,5 millió forint bírságot szabott ki a ROYAL Záloghitel Zrt.-vel szemben - írja a felügyelet sajtóközleményben.

A budapesti ROYAL Záloghitel Zrt.-nél a jegybanki vizsgálat a 2013. január 1-jétől idén augusztus 22-ig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás
  • fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket,
  • és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt szinte valamennyi ügyfelének.
  • Emellett honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a THM értékét.


Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában utasította a pénzügyi vállalkozást a hiányosságok pótlására és a THM számítására és maximális mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot. 2016 augusztusa óta a jegybank összesen 7 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a THM-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.